Redactie ABM Financial News - Donderdag 25 februari 2016, 16:14 uur

Fugro zal ook in de laatste maanden van 2015 flink last hebben ondervonden van de lage olieprijs. Dit is de verwachting van analisten.

Bij de update over het derde kwartaal waarschuwde CEO Paul van Riel al dat de komende kwartalen lastig zullen blijven voor Fugro, omdat er vermoedelijk minder activiteit in de sector zal zijn en de prijzen tevens onder druk zullen staan. Daarbij geldt het vierde kwartaal ook nog eens als seizoensmatig zwak.

In het derde kwartaal daalde de omzet van Fugro al met 13,2 procent tot 611 miljoen euro, waarbij wisselkoersen nog een dempend effect hadden. Tegen constante wisselkoersen nam de omzet namelijk met 21,5 procent af.

Naar verwachting van Fugro zal de EBIT-marge, exclusief buitengewone posten, afgelopen kwartaal negatief zijn uitgekomen. Hierdoor zal de marge voor heel 2015 vermoedelijk slechts licht hoger uitvallen dan in 2014.

Afgelopen kwartaal nam Fugro naar eigen zeggen een afschrijving van 250 miljoen tot 300 miljoen euro, vooral met betrekking tot de divisie Subsea Services.

Volgens analist Dirk Verbiesen neemt Fugro evenwel de juiste maatregelen om de moeilijke marktomstandigheden te pareren. Deze maatregelen kostten aan het eind van het derde kwartaal reeds 1.050 werknemers hun baan en daar zouden in de daaropvolgende kwartalen nog eens 500 bovenop komen, zo kondigde Fugro aan. Overbodige luxe zijn de maatregelen ook niet, zo stelde Verbiesen, die niet uitsluit dat 2016 nog lastiger wordt dan 2015.

Voor de middellange termijn herhaalde Fugro bij de laatste kwartaalupdate de doelstellingen, waarbij de timing zal afhangen van het herstel van de olie- en gasmarkt. De bodemonderzoeker mikt onder meer op een EBIT-marge van 8 tot 12 procent en een rendement op het eigen vermogen (ROCE) van eveneens 8 tot 12 procent

Fugro maakt de cijfers vrijdag voorbeurs bekend. Donderdagmiddag handelde het fonds op een groen Damrak 6,4 procent hoger op 11,91 euro.

Leren beleggen

Live koersen