Redactie ABM Financial News - Donderdag 18 februari 2016, 14:56 uur

Wall Street zal na drie handelsdagen van winst op rij ook vandaag vermoedelijk weer in het groen van start gaan. Een half uur voor de openingszoemer noteerden de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index tot een half procent in het groen.

De agenda is voor vandaag vooral gevuld met macro-economische cijfers. Voorbeurs werd al bekend dat de wekelijkse steunaanvragen met 7.000 waren gedaald, na een daling van 16.000 stuks een week eerder.

De zogenoemde Philly Fed-index, over de bedrijvigheid in de regio Philadelphia, kwam uit op op een stand van 2,8 negatief, tegenover 3,5 negatief in januari. Voor februari werd een daling naar 4,0 negatief verwacht.

Later vanmiddag volgen nog de leidende indicatoren en de wekelijkse olievoorraden.

Maart-futures op een vat West Texas Intermediate stegen donderdag 2,5 procent naar 31,44 dollar en een vat Brent werd 2,2 procent duurder op 35,25 dollar, na prijsstijgingen van circa 6 procent op woensdag. De olieprijs steeg gisteren, ondanks dat Iran geen beloftes deed om ook de olieproductie te bevriezen.

"Iran voert zijn productie immers fors op nadat de internationale sancties tegen het land vorige maand opgeheven werden", zo merkte econoom Joke Mertens van KBC op.

Rekening houdend met de diplomatieke spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran werd de constructieve houding van Iran gisteren volgens Mertens evenwel als een positief signaal gezien dat de deur voor een eventueel akkoord open houdt.

Mertens waarschuwde evenwel dat zelfs al er spoedig een akkoord op tafel ligt, de vraag blijft of de olieprijs hier direct van kan profiteren.

Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve bleek woensdagavond dat de centrale bank niet al te veel haast zal maken met een nieuwe renteverhoging.

"De onzekerheid is toegenomen en velen zagen daarbij vooral neerwaartse risico's", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Dit betekent volgens de analist dat maart nog slechts een theoretische mogelijkheid is voor een renteverhoging, "maar praktisch gezien denk ik niet dat ze voor juni gaan verhogen". Marey rekent voor dit jaar op hooguit twee renteverhogingen.

Vanmiddag bleek uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Europese Centrale Bank dat ook hier sinds december meer risico's worden gezien voor de economie van de eurozone. De centraal bankiers spraken tevens over een verhoogde kans op een langdurige periode van lage inflatie.

De euro/dollar daalde donderdag circa een half procent naar 1,1086 euro.

Wal-Mart verlaagde voorbeurs de omzetverwachting voor dit boekjaar, nadat het tegenvallende inkomsten rapporteerde over het afgelopen kwartaal. Voor het volledige boekjaar rekent de Amerikaanse grootgrutter nu op een "vrijwel vlakke" omzetgroei, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een groei van 3 tot 4 procent tegen constante wisselkoersen. Wal-Mart schreef de neerwaartse bijstelling onder meer toe aan de sluiting van winkels. Hoewel Wal-Mart het dividend verhoogd, van 1,96 naar 2,00 dollar per aandeel, zal het fonds vermoedelijk stevig in het rood openen.

Nabeurs volgt Applied Materials nog met cijfers over het afgelopen kwartaal.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot woensdag 1,6 procent hoger op 16.453,83 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 1,7 procent op 1.926,82 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg zelfs 2,2 procent naar 4.534,06 punten.

Leren beleggen

Live koersen