Redactie ABM Financial News - Maandag 15 februari 2016, 13:11 uur

Tenminste vijf van de tien grootste aandeelhouders van Delta Lloyd, onder wie de nieuwe grootaandeelhouder John de Mol, verzetten zich tegen de aangekondigde claimemissie van 1 miljard euro. Dit meldde persbureau Reuters maandag, op basis van anonieme bronnen.

Behalve John de Mol, die begin februari een belang meldde van iets meer dan 3 procent in de verzekeraar verwierf, zouden ook de drie Amerikaanse hedgefondsen Fir Tree Partners, Greenlight Capital en Highfields Capital Management tegen de claimemissie stemmen, evenals het Taiwanese Fubon. Het vijftal zou samen goed zijn voor 32 procent van het aandelenkapitaal.

Wat de andere vijf grootaandeelhouders gaan doen, is niet duidelijk, stelde het persbureau. Dit zijn de Noorse staatspensioenbelegger Norges Bank, het Britse hedge fund Marshall Wace LLP, UBS Global Asset Management en Thomson, Siegel & Walmsley.

Bij aandeelhoudersvergadering komt doorgaans niet meer dan 60 procdent van het aandelenkapitaal opdagen. Als 30 procent in dat geval tegen de emissie stemt, zou goedkeuring van de claimemissie dus al in de gevarenzone terecht komen, zei obligatiebelegger Willem van Baarle maandag.

Aandeelhouders verzetten zich tegen de grote claimemissie, die vanwege de huidige lage waardering van het aandeel een sterke verwatering van de winst per aandeel zal opleveren.

Als Delta Lloyd bij de aandeelhoudersvergadering van 16 maart geen meerderheid krijgt voor de geplande claimemissie, zal de verzekeraar een andere manier moeten vinden om de kapitaalpositie te versterken, zoals toezichthouder De Nederlandsche Bank volgens Reuters verlangt. Ratingbureau S&P heeft al gewaarschuwd dat de kredietrating van de verzekeraar met twee stappen kan worden verlaagd als de emissie niet doorgaat.

Delta Lloyd noemt de emissie in een reactie aan Reuters een cruciale stap om de strategie te kunnen uitvoeren.

Leren beleggen

Live koersen