Redactie ABM Financial News - Maandag 22 februari 2016, 14:54 uur

Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden een half uur voor de openingszoemer iets meer dan een procent hoger onder aanvoering van een oplopende olieprijs.

Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 5,7 procent naar 31,33 dollar en een vat Brent werd 5,3 procent duurder op 34,76 dollar. Goud werd juist 1,5 procent goedkoper.

De euro/dollar werd bijna een procent lager verhandeld op 1,1019. De valutaspecialisten van Rabobank verwachten dat de daling van de euro doorzet en hanteren voor over drie maanden een koersdoel van 1,09. "Dit is vooral gebaseerd op de verwachting dat de rente in de Verenigde Staten hoger blijft dan in de eurozone", aldus Rabobank. Ook kan de Europese Centrale Bank in maart volgens de analisten met nieuwe maatregelen komen. Pariteit is volgens de analisten evenwel "een brug te ver". Over een jaar handelt de euro/dollar volgens de bank op 1,05.

De euro/Britse pond steeg juist ruim een procent naar 0,7814, nadat er dit weekend een akkoord werd bereikt door premier Cameron om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Zonder slag of stoot zal dit evenwel niet gaan, aangezien er volgens Rabobank flink tegengas wordt gegeven door een deel van Britten, onder wie de populaire burgermeester van Londen, Boris Johnson, die aansturt op een zogenoemde Brexit.

Een heel drukke dag belooft het niet te worden. Het enige macro-economische nieuws van importantie is de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en cijfers zijn er van FitBit.

Slotstanden
De S&P 500 index noteerde vrijdag op het slot 0,1 procent lager op 1.917,76 punten. De Dow Jones index daalde eveneens 0,1 procent naar 16.391,58 punten, terwijl de Nasdaq juist 0,4 procent steeg naar 4.504,43 punten.

Leren beleggen

Live koersen