Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 februari 2016, 14:54 uur

Wall Street gaat na een lang weekend vermoedelijk hoger van start. Ruim een half uur voor de openingszoemer wonnen de futures op de Dow Jones en S&P 500 index circa een procent, terwijl die voor de Nasdaq index richting de 1,5 procent in het groen koersten.

Voorbeurs bleek de Empire State index, die de marktomstandigheden voor de industrie in de Amerikaanse deelstaat New York meet, gestegen van een stand van 19,4 negatief naar 16,6 negatief. Een negatief cijfer wijst er op dat de beoordelingen van de geraadpleegde managers in de industrie door de bank genomen pessimistisch zijn. Vorige maand wees de daling van 13 punten nog op de sterkste terugval sinds de Grote Recessie.

Later vanmiddag volgt nog een cijfer over de huizenmarkt in de vormt van de NAHB index.

Aanvankelijk trokken de aandelenmarkten zich vandaag op aan de prijsstijging van olie. Hieraan kwam een einde nadat een viertal landen, waaronder Saoedi-Arabië, tot een voorlopig akkoord kwamen over het bevriezen van de olieproductie. Olie leverde een deel van de prijsstijging weer in, volgens analist Hans van Cleef van ABN AMRO omdat de markt hoopte dat er zou worden overgegaan tot een productieverlaging in plaats van slechts een pas op de plaats.

Desalniettemin meent Van Cleef dat het bevriezen van de productie moet worden gezien als een signaal dat deze olieproducenten het niet lager toestaan dat de olieprijzen blijven dalen. ABN AMRO verwacht dan ook dat de prijzen richting het jaareinde weer stijgen. Dinsdag daalde een maart-future op een vat West Texas Intermediate 0,2 procent naar 29,38 dollar en werd Brent 0,7 procent goedkoper op 33,16 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1175, vrijwel onveranderd.

Pfizer bereikte een schikking van 785 miljoen dollar. De schikking had betrekking op vergoedingen binnen het Medicaid-programma van de Amerikaanse overheid. Tussen 2001 en 2006 zou dochteronderneming Wyeth hebben gerommeld met de berekening van vergoedingen op Protonox, een behandelingsmiddel tegen brandend maagzuur. Pfizer nam het onderdeel overigens pas in 2009 over. Door deze schikking in de cijfers over het vierde kwartaal op te nemen, boekte de farmaceut niet zoals eerder gemeld een winst van 613 miljoen dollar, maar een verlies van 172 miljoen dollar.

AngloAmerican zuchtte afgelopen jaar flink onder de lagere grondstoffenprijzen. In 2015 leed de mijnbouwgigant een verlies van 5,5 miljard dollar, waar de rode cijfers in 2014 nog werden beperkt tot 259 miljoen dollar. Vanwege de rode cijfers verlaagde AngloAmerican het dividend fors en blijft het sturen op kostenverlagingen en het terugbrengen van de schulden.

Kabelaar Liberty Global boekte afgelopen jaar 3 procent meer omzet en zag de operationele winst met 5 procent toenemen. De Amerikanen, in Nederland eigenaar van Ziggo, kwamen tot een voorlopig akkoord met Vodafone over het combineren van de Nederlandse activiteiten.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot vrijdag 2,0 procent hoger op 1.864,78 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 2,0 procent naar 15.973,84 punten en de Nasdaq dikte 1,7 procent aan op 4.337,51 punten.

Leren beleggen

Live koersen