Redactie ABM Financial News - Donderdag 11 februari 2016, 14:57 uur

Wall Street zal in navolging van de Europese aandelenmarkten met verlies van start gaan. Ruim een half uur voor de openingszoemer noteerden futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index iets meer dan 1,5 procent in het rood.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1330. Olie werd weer goedkoper. Een vat West Texas Intermediate deed vanochtend, op basis van de maart-future, 26,58 dollar, een daling van ruim drie procent, en een vat Brent deed 30,23 dollar, bijna twee procent goedkoper.

"Er is veel angst in de markt dat centrale banken niets meer kunnen wanneer een recessie uitbreekt", aldus analist Philip Marey van Rabobank. De angst is terug te zien in de "fors" gestegen goudprijs, voegde Marey daaraan toe. Goud kost inmiddels 1.235 dollar per ounce, een dagstijging van 3,5 procent.

De Federal Reserve houdt vooralsnog vast aan het ingezette monetaire beleid, zo bleek woensdagmiddag uit de woorden van voorzitter Janet Yellen voor het Congres.

"Zoals verwacht klonk Yellen dus iets voorzichtiger, maar ze hield wel vast aan het voornemen om het beleid dit jaar geleidelijk verder te verstrakken", aldus econoom Joke Mertens van KBC.

Ook bij Rabobank werd de conclusie getrokken dat Yellen zich "niet geïntimideerd voelde door de huidige onrust op de financiële markten en de buitenlandse ontwikkelingen". De bank verwacht dat de Fed de rente dit jaar ten hoogste twee maal zal verhogen, maar op zijn vroegst pas in juni. Mocht de Amerikaanse groei tegenvallen dan kan de Fed evenwel nog besluiten tot een uitstel van de volgende renteverhoging.

Later vanmiddag verschijnt Yellen opnieuw voor het Congres.

Voorbeurs bleek dat zowel PepsiCo als Thomson Reuters het afgelopen kwartaal te lijden had onder de dure dollar. De frisdrankgigant en de informatieleverancier zagen de omzet dalen, maar gecorrigeerd voor wisselkoersen namen de verkopen juist toe. Aandeelhouders van beide concern kunnen rekenen op een stijging van het dividend, ondanks dat de winsten onder druk stonden.

Woensdag nabeurs stonden er ook nog cijfers van Cisco, Tesla en Twitter op de rol. Cisco presteerde in het vierde kwartaal boven verwachting. De aangepaste winst per aandeel steeg tot 0,57 dollar, van 0,53 dollar een jaar eerder. Dit was beter dan de bandbreedte van 0,53 tot 0,55 die Cisco had voorzien. Analisten mikten volgens FactSet op 0,54 dollar. De openingsindicatie is een winst van ruim zes procent.

Tesla zag de omzet stijgen, maar ook het verlies. Positief was vooral dat de fabrikant verwacht dit jaar 80.000 tot 90.000 Tesla's af te zullen leveren, waar dat in 2015 iets meer dan 50.000 was. Daarbij meent Tesla, indien dit jaar volgend verwachting verloopt, het in 2017 het nieuwe derde model kan lanceren. Tesla opent naar verwachting meer dan vijf procent hoger.

Twitter kwam afgelopen kwartaal ook opnieuw in de rode cijfers uit. Het meest zorgelijk vinden beleggers echter vermoedelijk het uitblijven van een groei van het aantal gebruikers. Met circa 320 miljoen actieve gebruikers in het vierde kwartaal, was er nauwelijks groei in vergelijking tot een kwartaal eerder. Het aandeel opent vermoedelijk ruim 5 procent lager.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor woensdag 0,6 procent op 15.914,74 punten en de breder samengestelde S&P 500 index eindigde fractioneel lager op 1.851,86 punten. Techbeurs Nasdaq sloot wel 0,4 procent hoger op 4.283,59 punten.

Leren beleggen

Live koersen