Redactie ABM Financial News - Donderdag 11 februari 2016, 18:23 uur

De Federal Reserve zal de rente waarschijnlijk niet verhogen bij de komende vergaderingen in maart en april, maar een verhoging in juni is aannemelijker. Dit bleek uit een maandelijkse enquete onder economen die The Wall Street Journal heeft uitgevoerd.


In een opmerkelijke verschuiving denkt nog maar 9 procent van de ondervraagde economen dat de federal funds rate, die in december werd verhoogd tot 0,25 tot 0,50 procent, in maart verder omhoog gaat. In januari dacht 66 procent van de ondervraagden nog dat in maart een nieuwe renteverhoging plaats zou vinden. Ongeveer 60 procent van de ondervraagden denkt nu dat de rente in juni wordt verhoogd, tegen 25 procent in januari.

"Tegen het midden van het jaar zullen de markten gekalmeerd zijn en zijn de economische data beter", denkt econoom Lynn Reaser van de Point Loma Nazarene Universiteit in San Diego.

Zo'n 13 procent van de ondervraagde economen denkt dat de Fed de rente tijdens de vergadering eind april verhoogt, waar dat in januari nog 7 procent was. De overige economen voorspelden dat de volgende renteverhoging ergens tussen juli 2016 en juni 2017 plaats zal vinden. Slechts 3 procent denkt dat de Fed de rente juist weer zal verlagen.

Juni was verreweg de meest populaire voorspelling, maar de economen sluiten ook niet uit dat de Fed nog langer wacht met een nieuwe verhoging van de benchmark. Gemiddeld gaan de voorspellers ervan uit dat de federal funds rate eind 2016 op 0,94 procent staat, waar in januari nog 1,14 procent werd geraamd. Dit zou betekenen dat de Fed de rente dit jaar twee keer verhoogt met ongeveer een kwart procentpunt. De Fed hintte er eerder nog op dat de rente dit jaar zeker 3 tot 4 keer omhoog zou gaan.

"De kans is groter dat verdere renteverhogingen langer op zich zullen laten wachten", aldus BBVA-econoom Nathaniel Karp.

Voorzitter Janet Yellen van de Fed wilde woensdag voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden niet met zoveel woorden bevestigen dat de Fed een volgende renteverhoging nog even uitstelt, maar waarschuwde wel voor externe risico's voor de Amerikaanse economie en een binnenlandse inflatie die zich minder sterk ontwikkelt dan verwacht. De markten waren teleurgesteld, omdat ze op een nog milder gestemde Yellen hadden gehoopt.

Donderdag verschijnt Yellen voor de Senaat, waarbij ze in het algemeen herhaalt wat ze een dag eerder zei.

Leren beleggen

Live koersen