Redactie ABM Financial News - Maandag 15 februari 2016, 16:11 uur

DSM heeft in de laatste maanden van 2015 de trends uit de voorgaande kwartalen doorgezet, waardoor het speciaalchemiebedrijf aan de eigen jaardoelstellingen wist te voldoen. Dit is de verwachting van analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus, opgesteld door Vara Research.


Volgens de analisten steeg de omzet van DSM in het vierde kwartaal van 1.811 miljoen naar 1.901 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) liep daarbij fractioneel op van 254 miljoen naar 257 miljoen euro.

"Het vierde kwartaal van 2015 moet worden gezien als een voortzetting van de trends uit de eerste negen maanden", aldus analisten van Rabobank. KBC Securities is met een omzetverwachting van 1.944 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 261 miljoen euro iets optimistischer gestemd dan de consensus.

Voor 2015 herhaalde DSM in november, bij het bekendmaken van de cijfers over het derde kwartaal, te verwachten dat het bedrijfsresultaat hoger zal uitkomen dan in 2014, waarbij het speciaalchemiebedrijf wordt geholpen door gunstige wisselkoerseffecten.

Analisten hebben vertrouwen in deze doelstelling van DSM en voorzien dat het bedrijfsresultaat opliep van 1.038 miljoen naar 1.071 miljoen euro, bij een omzetstijging van ruim 9 procent naar 7.697 miljoen euro. Terwijl de divisie Nutrition met een bedrijfsresultaat van 817 miljoen euro juist minder bijdroeg aan het groepsresultaat dan in 2014, toen de divisie goed was voor 850 miljoen euro, liep het bedrijfsresultaat bij Performance Materials juist op van 323 miljoen naar 382 miljoen euro.

Tegen het einde van 2018 wil DSM voor in totaal 250 miljoen tot 300 miljoen euro aan kosten hebben bespaard. Dit is een combinatie van reeds eerder aangekondigde besparingen van 125 miljoen tot 150 miljoen euro en nieuwe maatregelen bij de divisie Nutrition. Deze besparingen brengen ongeveer 200 miljoen tot 250 miljoen euro aan kosten met zich mee.

Daarbij wil DSM in de komende drie jaar een hoge enkelcijferige groei boeken met het bedrijfsresultaat en een groeiend rendement op het eigen vermogen (ROCE) realiseren met jaarlijkse een hoge dubbelcijferige groei in basispunten.

Mogelijk zegt DSM bij de jaarcijfers ook iets over het streven om "significante" waarde te onttrekken aan de samenwerkingen van de onderneming op het vlak van Pharma en Bulk Chemicals. CEO Feike Sijbesma gaf daarbij aan niet te rekenen op grote overnames in de nabije toekomst.

DSM komt woensdag voorbeurs met de cijfers over het vierde kwartaal. Maandagmiddag won het aandeel 3,7 procent op 43,74 euro. De AEX steeg 3,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen