Redactie ABM Financial News - Dinsdag 9 februari 2016, 16:10 uur

Het aandeel Delta Lloyd gaat dinsdag met 12,5 procent onderuit en is daarmee de sterkste dalende financial in Amsterdam, zoals Deutsche Bank dat maandag was in Frankfurt na een waarschuwing door CreditSights. De koerswinst van Delta Lloyd vorige week, na een investering van mediamagnaat John de Mol, is daarmee weer verdampt.


Mogelijk vrezen beleggers dat nieuwe koersdalingen op de aandelenbeurzen ervoor zullen zorgen dat de claimemissie van Delta Lloyd (DL.AE) de winst van zittende aandeelhouders sterker zullen verwateren. Het is opvallend dat staalconcern ArcelorMittal en Fagron, die beide ook claimemissies aankondigden, dinsdag respectievelijk 10,4 en 17,3 procent verliezen.

De aandelenkoersen van veel andere Europese banken en financiële instellingen gingen de afgelopen dagen hard omlaag, mogelijk door zorgen over de lage olieprijs en de winstgevendheid bij lage rente en hoge kapitaaleisen. Ook dinsdag zijn de verliezen weer groot, met Aegon 9,3 lager, ING op een verlies van 5,9 en ABN AMRO dat 6,5 procent inlevert.

Deutsche Bank ging maandag extra hard onderuit nadat obligatie-analisten van CreditSights waarschuwden dat de bank de couponbetalingen op zijn achtergestelde obligaties (coco's) zou kunnen overslaan. CreditSights maakt zich ook zorgen over de couponbetalingen op achtergestelde leningen van Delta Lloyd, die inmiddels tegen een forse korting worden verhandeld.

Dinsdag bleek dat investeerder Majedie Asset Management het belang in Delta Lloyd heeft verlaagd, in aanloop naar de aankomende claimemissie van Delta Lloyd van maximaal 1 miljard euro, die in maart moet worden goedgekeurd door aandeelhouders.

Delta Lloyd, dat vanwege het kapitaaltekort geen slotdividend uitkeerde over 2015, noteert dinsdag op een koers van 4,72 euro.

Leren beleggen

Live koersen