Redactie ABM Financial News - Woensdag 24 februari 2016, 12:07 uur

De Amsterdamse beurs handelt voor de tweede dag op rij in negatief territorium. Aan het einde van de ochtendhandel verloor de AEX 1,5 procent op 409,06 punten.

Opnieuw stond de olieprijs onder druk. Een april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,1 procent naar 30,89 dollar en een vat Brent werd 2,1 procent goedkoper. Gisteren zette de daling van olie al in na volgens Rabobank "harde woorden van de Saudische Minister van olie".

De euro/dollar daalde circa een half procent naar 1,0976.

Verder was er vooral aandacht voor een aantal bedrijfscijfers, bij gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen lager. De grootste daler was Altice met een verlies van 4,6 procent. Randstad, indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en Vopak verloren elk ruim drie procent.

Koploper onder de hoofdfondseen was Wolters Kluwer na het openen van de boeken. Het fonds won 6,5 procent. Wolters Kluwer kan volgens SNS Securities door de aantrekkende autonome omzetgroei ook rekenenen op hogere marges, zoals de uitgever zelf ook voorziet voor 2016. Vooralsnog wordt Wolters Kluwer tegen een korting gewaardeerd in vergelijking tot sectorgenoten, volgens Van den Hooven grotendeels onterecht, aangezien de prestaties van de uitgever aantrekken.

De overige stijgers waren Delta Lloyd met 0,8 procent en ASML met 0,1 procent. Delta Lloyd kondigde aan niet 1 miljard euro maar 650 miljoen euro te willen ophalen met een claimemissie. Deze verlaging was volgens KBC Securities in lijn met de verwachtingen. ING sprak van een welkome verlaging. ING toonde zich evenwel bezorgd over het beperkte vermogen van Delta Lloyd om schokken op te vangen, terwijl de kapitaalbuffer gevoelig blijft voor hogere risico-opslagen op obligaties.

In de AMX viel vooral Flow Traders op met een koersverlies van 13,3 procent. Afgelopen kwartaal stonden de resultaten van de beursnieuweling onder druk. De inkomsten uit de beurshandel vielen met 65 miljoen euro circa 30 procent lager uit dan in het voorgaande kwartaal. Volgens co-ceo Sjoerd Rietberg kwam dit doordat beperkte volatiliteit de handel in exchange traded products drukte. In heel 2015 was er evenwel sprake van een stijging van maar liefst 76 procent naar 305 miljoen euro.

Verder leverde BAM Groep 4,3 procent in en Fagron 4,4 procent. Daar stonden de toeleveranciers van de halfgeleider industrie ASM International en BE Semiconductor Industries tegenover met winsten van 1,9 en 3,3 procent. ASMI maakte volgens analisten sterke cijfers over het vierde kwartaal bekend. De afgegeven outlook was volgens Kepler Cheuvreux daarbij "bemoedigend".

Onder de kleinere fondsen steeg Docdata met 5,2 procent en dikte Refresco Gerber 1,8 procent aan na een aangekondigde overname van een Duitse bottelarij van PepsiCo. Heijmans was met een verlies van 6,2 procent de grootste daler. Morgen komt de bouwer met cijfers. De provincie Friesland liet dinsdag weten dat het aquaduct bij de Drachtsterweg later open gaat voor verkeer. Technische problemen tijdens de bouw zorgen voor de vertraging, aldus de provincie, die wil dat Heijmans snel met goede oplossingen komt.

Leren beleggen

Live koersen