Redactie ABM Financial News - Vrijdag 26 februari 2016, 12:02 uur

De Amsterdamse beurs heeft voor de tweede dag op rij de wind goed in de zeilen. Rond het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 2,0 procent hoger op 423,62 punten, nadat donderdag ook al bijna twee procent aan koerswinst werd bijgeschreven.


"Mooie plussen in Europa", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank. "De hoop op meer actie van Mario Draghi [ECB] neemt toe, zeker na de lager dan verwachte inflatiedata in Frankrijk vanochtend. Ook helpt de stijging van de olieprijs", zo verklaarde Cardon de positieve stemming.

In de eurozone bleek zowel het consumentenvertrouwen als het economisch vertrouwen gedaald in februari. Evenwel groeide de Franse economie in een iets hoger tempo in het vierde kwartaal.

De euro/dollar steeg licht naar 1,1025. Futures op een vat West Texas Intermediate stegen 2,4 procent en een vat Brent werd ook 2,4 procent duurder.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging Vopak na het openen van de boeken. het tankopslagbedrijf koerste 6,4 procent hoger nadat de onderneming met een bedrijfsresultaat (EBITDA) exclusief bijzondere posten steeg met 6 procent van 763 miljoen in 2014 naar bijna 812 miljoen euro in het afgelopen jaar. Daarmee deed Vopak het ruim beter dan de 796 miljoen euro waarop het zelf op rekende en die analisten ook voorzagen. Marktvorsers reageerden dan ook positief en Jefferies verwacht dat de consensus opwaarts zal worden bijgesteld.

Kepler Cheuvreux constateerde wel dat de resultaten in Azië positief werden beïnvloed door het accepteren van enkele kortetermijncontracten voor nieuwe terminals. "Niet het soort klanten dat je op lange termijn wil hebben."

Naast Vopak had ook ArcelorMittal de wind in de rug en koerste 3,6 procent hoger, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell 3,7 procent won. KPN en RELX Express handelden 0,7 en 0,1 procent in het rood.

In de AMX ging de aandacht vooral uit naar Fugro, dat meer dan 31 procent in waarde steeg. Ondanks dat de resultaten flink onder druk stonden, spraken analisten toch van een solide prestatie. "Al met al cijfers die erg tevreden stellen", zo concludeerde de analist van SNS Securities. Volgens KBC Securities waren het vooral het werkkapitaal en de nettoschuld die voor opluchting zorgden.

Sectorgenoot SBM Offshore steeg 7,0 procent in waarde. USG People leverde na het openen van de boeken 0,1 procent in. De cijfers waren een flinke meevaller, maar op het fonds ligt een overnamebod van het Japanse Recruit. Ook overnamekandidaat TenCate maakte een pas op de plaats nadat de cijfers vandaag in lijn waren met de voorlopige cijfers uit januari.

Een van de grootste dalers in de Midkap was Flow Traders, dat 1,2 procent inleverde. Vandaag verlaagde UBS het koersdoel voor de flitshandelaar, nadat het fonds sinds de jaarcijfers eerder deze week al fiks onder druk staat. PostNL werd 2,1 procent goedkoper en IMCD verloor 1,8 procent.

Onder de kleinere fondsen viel DPA Group op met een koerswinst van 3,7 procent. Accell Group leverde 1,2 procent in na het openen van de boeken. Door een sterke vraag naar vooral e-bikes deed de fietsenfabrikant afgelopen jaar goede zaken. Volgens SNS Securities blijft het werkkapitaal van Accell evenwel een probleem. Dit laat volgens de analist ook weinig ruimte over voor overnames, waardoor Accell op termijn wellicht beter uit is met een overname door een private equity-partij.

Leren beleggen

Live koersen