Redactie ABM Financial News - Dinsdag 23 februari 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs heeft de ochtendhandel met een verlies van 0,4 procent op 419,15 punten afgesloten, nadat maandag de week nog voortvarend werd aangevangen met een dagwinst van 2,1 procent op een sterk oplopende olieprijs.


Het was een relatief rustige ochtend met slechts weinig bedrijfscijfers. Ook op macro-economisch vlak was het stil. Het ondernemersklimaat in Duitsland verslechterde in februari wederom. De Ifo index daalde van 107,3 naar 105,7.

De euro/dollar daalde ruim een procent naar 1,1003. Olie werd goedkoper. Een april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,8 procent naar 33,12 dollar. Een vat Brent werd 0,3 procent goedkoper op 34,60 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX vielen Delta Lloyd en OCI op met koerswinsten van respectievelijk 5,5 en 3,1 procent. Delta Lloyd, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, zou volgens Het Financieele Dagblad afscheid willen nemen van het belang in Van Lanschot van 30,5 procent om zo de voorgenomen claimemissie te kunnen verlagen. Verschillende grootaandeelhouders hebben moeite met de omvang van deze emissie. Analisten van zowel SNS Securities als KBC Securities noemden een eventuele verkoop van het belang in Van Lanschot goed nieuws. Wel waarschuwde KBC dat de verkoop van het belang vanwege de lage liquiditeit nog wel eens een uitdaging kan worden. Volgens de Belgische marktvorser zou een emissie van 600 miljoen tot 700 miljoen euro genoeg zijn om Delta Lloyd in veilig vaarwater te laten komen. Van Lanschot leverde 4,0 procent in op de berichtgeving.

OCI had volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten de wind in de rug dankzij een koopaanbeveling door HSBC. De Britse bank vindt OCI te goedkoop geprijsd en hanteert een koersdoel van 22,50 euro.

De grootste daler in de hoofdindex was ArcelorMittal met een verlies van 2,1 procent. Maandag won de staalreus evenwel nog 7,4 procent.

In de AMX ging TomTom aan kop met een koerswinst van 2,9 procent, gevolgd door Air France-KLM met 1,8 procent op 8,17 euro. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij naar 6,70 euro, maar zei wel voorzichtig te blijven over de langere termijn vooruitzichten. Reden ook dat de analisten hun verkoopadvies handhaafden.

Een van de grootste dalers in de AMX was BAM Groep met een verlies van 3,4 procent. Kempen & Co haalde het fonds van de kooplijst na de presentatie van de jaarcijfers. Hieruit bleek dat de netto kaspositie van BAM lager was dan voorzien door de analisten als gevolg van een tegenvallend handelswerkkapitaal. Galapagos verloor 3,6 procent. Volgens Bloomberg neemt Johnson & Johnson afscheid van het belang in het biotechbedrijf. Tegenover ABM Financial News zei Galapagos nog geen kennisgeving daarover van de Amerikanen te hebben ontvangen.

Onder de kleinere fondsen was Docdate de grootste daler met een verlies van 4,0 procent, gevolgd door Brunel International met 1,9 procent. Docdata opende de boeken over 2015, wat door de verkoop van de onderneming een enorme winststijging opleverde. Telegraaf Media Groep won 1,8 procent en Neways werd 0,1 procent duurder na het openen van de boeken. Op jaarbasis liet de omzet van Neways een verbeterende trend zien, maar de marge-ontwikkeling viel wel tegen volgens SNS Securities, vooral gezien de bijdrage van het hoger renderende BuS.

Leren beleggen

Live koersen