Redactie ABM Financial News - Maandag 1 februari 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs is februari vooralsnog slecht begonnen. Rond het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX index 0,3 procent lager op 430,12 punten. Ook de belangrijkste omringende beurzen noteerden in het rood.

De bedrijvigheid in de industrie in de eurozone groeide in januari nog wel, maar wel in een lager tempo. Duitsland, Nederland en Italië zagen de industrie afgelopen maand minder hard groeien, terwijl de Franse industrie zelfs tot stilstand kwam. Een positieve uitzondering was Spanje, waar de inkoopmanagersindex opliep van 53,0 naar 55,4.

Econoom Chris Williamson van Markit meent dat de cijfers de druk op de Europese Centrale Bank opvoeren om meer te stimuleren.

De cijfers uit China stelden volgens beleggingsstrateeg Ineke Valk van Theodoor Gilissen Bankiers teleur. De officiële inkoopmanagersindex voor de industrie bereikte een 3-jaars dieptepunt en toont al zes maanden op rij een verslechtering. De index voor de private ondernemingen verbeterde wel, maar blijft met 48,4 ruim onder de grens van groei, aldus Valk.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0861. Olie werd goedkoper. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 33,12 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent goedkoper op 35,79 dollar.

Stijgers en dalers
Aan kop onder de hoofdfondsen ging Altice aan kop met een koerswinst van 1,7 procent. Heineken dikte 0,8 procent aan enWolters Kluwer won 0,7 procent. De andere stijgers bleven onder de half procent koerswinst.

In de AEX viel het volatiele OCI op met een verlies van 4,5 procent en Randstad dat 2,2 procent inleverde. Delta Lloyd, dat liet weten de eerder aangekondigde claimemissie door te zetten en medio maart de aandeelhouders hiervoor om toestemming te vragen, verloor eveneens 2,2 procent. Verder had ook Unibail-Rodamco het lastig na een negatief vastgoedrapport van UBS. Unibail werd door de Zwitserse bank van de koop lijst gehaald en daalde 1,2 procent in beurswaarde.

Ook in de AMX hadden vastgoedfondsen het lastig, vooral Eurocommercial Properties. Dit fonds werd door UBS zelfs op de verkooplijst gezet, met name vanwege de blootstelling aan middelgrote winkelcentra in Frankrijk. Eurocommercial Properties werd 2,2 procent goedkoper en Arcadis leverde 2,0 procent in. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau na de recente winstwaarschuwing.

Tegenover deze verliezen stonden Air France-KLM en Galapagos met winsten van respectievelijk 2,6 en 3,0 procent. Volgens de Franse krant La Tribune zal de brandstofrekening van Air France-KLM dit jaar tot zelfs 2 miljard dollar lager uitvallen, mits de olieprijs rond de 30 dollar blijft. Een deel van deze meevaller zal de luchtvaartmaatschappij evenwel doorrekenen naar de consument in de vorm van lagere ticketprijzen.

Onder de kleinere fondsen ging Kiadis Pharma aan kop met een koerswinst van 4,8 procent. Een investering door de "gerenommeerde patiëntenorganisatie LLS" in ATIR101 is volgens KBC Securities goed nieuws voor Kiadis. Telegraaf Media Groep werd 2,8 procent meer waard nadat aandeelhouder Cantor zich roerde. Volgens Cantor wordt de koers van TMG doelbewust omlaag geduwd, wat mogelijk uitmondt in een beursexit tegen een te lage waardering.

Brunel International leverde 2,0 procent in en centenfonds Mactintosh Retail Group verloor 25,0 procent op 0,03 euro.

Leren beleggen

Live koersen