Redactie ABM Financial News - Maandag 15 februari 2016, 12:09 uur

De Amsterdamse beurs heeft de wind maandagochtend flink in de rug. De AEX noteerde rond de klok van twaalf uur 3,2 procent hoger op 404,32 punten, in lijn met de winsten op de omringende beurzen.

De schade op de Chinese beurzen, die vanwege de viering van Nieuwjaar een week lang gesloten waren, viel volgens marktanalist Emile Cardon van Rabobank mee.

"De aandelenkoersen werden vrijdag nog verwacht te dalen met meerdere procenten, maar dit werd slechts een hele kleine min voor de meeste Chinese aandelenbeurzen", aldus Cardon, die er op wees dat de offshore yuan sterker werd tegenover de dollar na uitspraken van Zhou Xiaochuan van de Chinese centrale bank, dat een verdere verzwakking van de Chinese munt niet valt te verwachten.

Cardon stelde wel dat de macro-economische cijfers uit China "ronduit somber" waren. In december daalde zowel de export als de import van China. Daarbij was ook de economische krimp in Japan een stuk forser dan voorzien.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1199, een daling van grofweg een procent. Olie werd wat duurder, na de spurt omhoog van afgelopen vrijdag. Vanochtend koerste zowel West Texas Intermediate (+1,5%) als Brent (+0,7%) in het groen. Vrijdag werden er nog stijgingen van rond de 10 procent genoteerd.

Voor vanmiddag is de agenda leeg, waarbij Wall Street ook nog eens de deuren gesloten houdt in verband met de viering van President's Day.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden alle fondsen in het groen. Koploper was Altice met een koerswinst van 6,8 procent, gevolgd door ArcelorMittal en ING Groep met respectievelijk 6,3 en 5,7 procent winst. TNT Express, dat hoogstwaarschijnlijk wordt overgenomen door FedEx, steeg slechts 0,1 procent.

Ook in de AMX was er sprake van een feeststemming. Met een koersstijging van 8,1 procent ging Fagron aan kop. Aperam koerste 7,9 procent hoger en BAM Groep, Galapagos en TOmTom wonnen elk meer dan 5 procent. TenCate en USG People, waar beide een bod op ligt, kwamen nauwelijks van hun plek.

Onder de kleinere fondsen waren het Ordina en AMG die met winsten van 5,5 en 6,4 procent het meest profiteerden van het positieve sentiment op Beursplein 5. Docdata werd 3,9 procent goedkoper.

Leren beleggen

Live koersen