Redactie ABM Financial News - Maandag 29 februari 2016, 12:07 uur

De Amsterdamse beurs heeft in de ochtendhandel wat beurswaarde prijsgegeven. De AEX leverde 0,1 procent in op 422,05 punten. Daarmee was het verlies kleiner dan op de omringende beurzen.


De Europese aandelenmarkten openden lager, maar herstelden enigszins nadat de Chinese centrale bank de reservevereisten voor de banken verlaagde met 0,5 procentpunt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari onverwacht daalden. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,2 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, waar gerekend werd op een ongewijzigd prijsniveau. Ook de kerninflatie zakte weg van 1,0 naar 0,7 procent. Deze cijfers zijn volgens econoom Teunis Brosens van ING "de wind in de rug" voor Mario Draghi en de andere 'duiven' van de Europese Centrale Bank.

De Duitse detailhandelsverkopen lieten in januari op maandbasis juist onverwacht een stijging zien. De omzet in de detailhandel steeg met 0,7 procent ten opzichte van december, waar gerekend werd op een licht daling.

De euro/dollar werd flink lager verhandeld op 1,0889.

Daarnaast wees fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam er op dat vanmiddag op het slot wordt bepaald welke fondsen in de AEX zullen worden opgenomen en welke juist hun plek verliezen. Van Zeijl rekent er op dat ABN AMRO in de hoofdindex komt en of SBM Offshore of ASM International. Delta Lloyd en OCI verliezen hun status als hoofdfonds volgens de marktkenner.

Stijgers en dalers
In de AEX gingen ArcelorMittal en Delta Lloyd aan kop met koerswinsten van 4,8 en 3,7 procent. Daar stond tegenover dat indexzwaargewicht Unilever 1,1 procent inleverde en Randstad 1,0 procent goedkoper werd.

In de AMX deed PostNL goede zaken na het openen van de boeken. Het postbedrijf werd 3,9 procent duurder. In het afgelopen jaar boekte PostNL op een vlakke omzet van 3.461 miljoen euro een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 303 miljoen euro. Daarmee voldeed het postbedrijf aan de eigen winstdoelstelling van een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 280 miljoen tot 320 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 295 miljoen euro. Kepler Cheuvreux, dat de cijfers weinig verrassend noemde, wees wel op de internationale tak van PostNL als uitschieter. KBC Securities wees verder op de sterke kasgeneratie van het postbedrijf.

PostNL was evenwel niet de koploper in de AMX, die eer ging naar Fagron, dat 8,3 procent duurder werd. BE Semiconductor Industries werd 6,0 procent meer waard. ING kwam met een positief rapport over de toeleverancier van de halfgeleider industrie en verhoogde het koersdoel naar 26,00 euro.

Fugro maakte een koersval van 4,1 procent. De bodemonderzoeker koerste vrijdag na het openen van de boeken evenwel nog 39 procent hoger.

Onder de kleinere fondsen vielen Brill en Heijmans op met winsten van 1,7 procent en met een verlies van 3,3 procent was Ordina het slechtst presterende fonds.

Het lokaal genoteerde AND International won maar liefst 6,6 procent, nadat het bedrijf een "belangrijke" licentie overeenkomst met een niet nader genoemd Europees internetbedrijf sloot voor het leveren van digitale kaarten. Daardoor zal de omzet dit jaar tenminste stijgen naar 6,5 miljoen euro. Verder meldde de kaartenmaker de vorig jaar opgestarte overnamegesprekken te hebben opgeschort vanwege de aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen.

Leren beleggen

Live koersen