Redactie ABM Financial News - Vrijdag 12 februari 2016, 11:59 uur

De Europese beurzen laten vrijdag een herstel zien, mede dankzij een herstel in de olieprijs. Tegen het einde van de ochtendhandel won de AEX 1,3 procent op 387,41 punten, waarmee de winsten zelfs iets achterbleven op de koersstijgingen op de omringende beurzen.

De eurozone groeide in het vierde kwartaal met 0,3 procent op kwartaalbasis, gelijk aan de groei in het derde kwartaal.

De industriële productie daalde in december evenwel in een hoger tempo dan in november. Na een krimp van 0,5 procent in november, daalde de productie in de laatste maand van het jaar met 1,0 procent.

De euro/dollar werd iets lager verhandeld op 1,1281. Olie werd flink duurder. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 4,0 procent naar 27,26 dollar en een vat Brent werd 4,4 procent duurder op 31,37 dollar.

"Er wordt gehoopt op een verlaging van de productie en iedere gerucht in die richting zorgt voor een tijdelijke opleving", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

Minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten Suhail bin Mohammed al-Mazrouei deed uitspraken die er op wezen dat de leden van de OPEC mogelijk bereid zijn tot een productieverlaging, aldus The Wall Street Journal. Ook benadrukte de minister dat de lage olieprijzen olieproducenten die niet tot de OPEC behoren, nu al dwingen on hun productie te beperken.

Daarnaast berichtte persbureau Reuters op basis van bronnen over een voorstel van de Venezolaanse minister van Olie Eulogio Del Pino om de huidige OPEC-productie in ieder geval niet verder op te laten lopen, waardoor het overaanbod op de wereldmarkt moet worden bestreden. Del Pino deed dit voorstel tijdens een rondreis die hem in Rusland, Iran, Qatar en Saoedi-Arabië bracht.

Stijgers en dalers
In de AEX werden de meeste fondsen hoger verhandeld. Aan kop ging onder meer ArcelorMittal met een koerswinst van 6,1 procent. Afgelopen woensdag, zo maakte de Europese Commissie vrijdag bekend, werd er opnieuw een ban gezet op de import van bepaalde soorten koudgewalste platte staal uit China en Rusland. ArcelorMittal werd voorgegaan door Delta Lloyd dat 6,3 procent hoger koerste. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 4,0 procent. Altice en DSM waren de grootste dalers met verliezen van elk circa een half procent.

In de AMX was Galapagos de koploper met een koerswinst van 4,3 procent. Aperam werd 3,7 procent duurder. De vastgoedfondsen Eurocommercial Properties en NSI stegen respectievelijk 1,1 en 2,0 procent na het openen van de boeken. Analist Ruud van Maanen van ABN AMRO liet zich over de cijferpublicaties van beide vastgoedfondsen positief uit.

SBM Offshore verloor daarentegen 0,8 procent en BAM Groep werd 1,4 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen leverde Acomo 4,2 procent in, nadat het handelshuis donderdag nabeurs met de jaarcijfers kwam. Acomo boekte, vooral dankzij de dure dollar, een 10 procent hogere omzet. Dit vertaalde zich evenwel in een lichte winstdaling naar 32,3 miljoen euro. Het dividend bleef onveranderd op 1,00 euro per aandeel. DPA Group werd 4,5 procent duurder.

Verder viel op dat het lokaal genoteerde ABN AMRO 1,7 procent verloor. Daarmee was het openingsverlies al weer grotendeels ingelopen. Nieuws voor de daling, die gepaard gaat met stevige volumes, was er niet. Wel wezen handelaren op het feit dat de bank niet zal worden opgenomen in de MSCI.

Leren beleggen

Live koersen