Redactie ABM Financial News - Woensdag 10 februari 2016, 12:08 uur

De Amsterdamse beurs laat na twee dagen van forse verliezen op rij vandaag herstel zien. Rond het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 1,8 procent hoger op 399,50 punten, waarmee het Damrak zelfs achterbleef op de koerswinsten op de omringende beurzen.


"Een klein beetje herstel", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank. Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB liepen de zorgen om de financiële waarden er weer wat uit, vooral rondom Deutsche Bank. Desalniettemin blijf het volgens Westerterp "een zenuwachtige markt", die zo weer kan omslaan.

Fundamenteel zijn aandelen volgens Westerterp inmiddels echter interessant. De stevige afwaardering is in de ogen van de marktvorser van JNVB "doorgeslagen", hetgeen koopkansen biedt, vooral in de financiële sector.

De euro/dollar steeg ruim een half procent naar 1,1262. Olie werd duurder. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,2 procent naar 28,56 dollar, terwijl een vat Brent ook 2,2 procent duurder werd op 31,00 dollar. Dinsdagavond ging olie evenwel nog fors onderuit met verliezen van 4 en zelfs 6 procent.

Vanmiddag verschijnt voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congres. "Er zal vooral worden gelet op uitspraken over de laatste ontwikkelingen en in hoeverre de visie van de Fed is veranderd door de turbulentie op de financiële markten", aldus Philip Marey van Rabobank.

Westerterp is overtuigd dat de Fed dit jaar niet viermaal de rente zal verhogen, "twee keer is al heel enthousiast", aldus de vermogensbeheerder, die in juni op zijn vroegst de volgende verhoging voorziet.

Stijgers en dalers
In de AEX behoorden de financiële waarden tot de koplopers. Aegon won 5,8 procent en ING Groep 5,4 procent. Het nog lokaal genoteerde ABN AMRO won zelfs 5,6 procent en heeft daarmee de introductiekoers van 17,75 euro weer in het vizier. Deutsche Bank, de afgelopen dagen de kop van Jut, herstelde met 13 procent. Verder besloot de Europese Commissie om de invoering van MiFid II met een jaar uit te stellen tot begin 2018.

Heineken profiteerde met een koerswinst van 0,7 procent enigszins van de voorbeurs gepresteerde kwartaalcijfers. Analisten reageerden overwegend positief op de cijfers, hoewel deze weinig verrassingen bevatten.

Minder goed verging het AkzoNobel na het openen van de boeken. Het fonds leverde 2,6 procent in en was daarmee naast sectorgenoot DSM (-0,7%) en ASML (-1,0%), de enige daler in de AEX. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam waren het vooral meezittende wisselkoerseffecten waarvan AkzoNobel profiteerde. Rabobank sprak van weinig verrassende cijfers, maar wees wel op de tegenwind die AkzoNobel in het vooruitzicht heeft.

In de AMX kleurden de borden ook groen. BAM Groep en Flow Traders gingen aan kop met winsten van circa 3,5 procent. Oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore, dat nabeurs met de kwartaalcijfers komt, kregen klop en leverden respectievelijk 3,0 en 1,7 procent in. Ook Fagron had het lastig en verloor 2,3 procent.

Onder de kleinere fondsen was DPA Group koploper met een koerswinst van 5,1 procent. Value8 en Telegraaf Media Groep waren de enige dalers met verliezen van elk een half procent.

Het lokaal genoteerde SnowWorld, dat aangaf het nieuwe jaar goed begonnen te zijn, won 1,4 procent. De jaarcijfers van Intertrust werden matig ontvangen. Het aandeel won 0,2 procent. Volgens Berenberg waren de cijfers van de beursnieuweling over 2015 conform verwachting.

Leren beleggen

Live koersen