Redactie ABM Financial News - Maandag 22 februari 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs is de nieuwe week vooralsnog goed van start gegaan onder aanvoering van een oplopende olieprijs, die zowel de grondstoffen gerelateerde fondsen als de financials een steun in de rug biedt. Aan het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX index 1,7 procent hoger op 419,03 punten, waarmee de winst gelijk was aan die op de omringende beurzen.

Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,5 procent naar 30,67 dollar en een vat Brent werd 2,9 procent duurder op 33,96 dollar.

De euro/dollar werd bijna een half procent lager verhandeld op 1,1061. De euro/Britse pond steeg ruim een procent naar 0,7807, nadat er dit weekend een akkoord werd bereikt door premier Cameron om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Zonder slag of stoot zal dit evenwel niet gaan, aangezien er volgens Rabobank flink tegengas wordt gegeven door een deel van Britten, onder wie de populaire burgermeester van Londen, Boris Johnson, die aansturen op een zogenoemde Brexit.

De onzekerheid over de economische en politieke situatie heeft volgens Rabobank een negatieve invloed op de financiële markten. De daling van de pond zal volgens de analisten van de bank evenwel slechts tijdelijk zijn. "Uiteindelijk [zal] het pond weer versterken, wanneer de rust terugkeert."

Analisten van KBC zien het nog zo’n vaart niet lopen. "In de aanloop naar het Britse referendum verwachten we een verdere verzwakking richting 0,80/0,81". Tenzij de peilingen fors in de richting van Brexit wijzen, dan denkt KBC dat de verzwakking van pond dan ver genoeg is gegaan.

Vanochtend stonden verder de voorlopige inkoopmanagersindexen in Europa op de rol. Het groeitempo in de eurozone liep terug in februari, waarbij zowel de industrie als de dienstensector er wat slechter bij lag.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden alle fondsen hoger, met uitzondering van TNT Express. De pakketbezorger, waar een bod van het Amerikaanse FedEx op ligt, verloor 0,3 procent. Koplopers onder de hoofdfondsen waren de financiële waarden. Zo won Aegon 4,2 procent en Delta Lloyd en NN Group elk 3,1 procent. Naast de financials kenden ook ArcelorMittal en Altice een goede dag met stijgingen van respectievelijk 4,2 en 3,0 procent.

In de AMX domineerde het groen de koersenborden eveneens. Fugro was, ondanks een koersdoelverlaging van KBC Securities naar 18,00 euro, de grootste stijger. De bodemonderzoeker, die volgens KBC een lastig jaar tegemoet gaat en het mogelijk ook in 2017 niet makkelijk zal hebben, won 5,7 procent op 11,45 euro. Daarnaast volgde Aperam met 4,4 procent en Fagron met 3,3 procent.

Air France-KLM verloor als enige 4,2 procent op 8,15 euro. Jeffries verhoogde het koersdoel voor de luchtvaartmaatschappij naar 7,00 euro, maar liet het advies op Underperform. De analisten zien verschillende punten van zorg voor de Frans-Nederlandse maatschappij, zoals hubs die gericht zijn op transferverkeer en dat nog maar moet blijken of de plannen van Air France-KLM voor een prijsvechter succesvol zullen uitpakken.

Onder de kleinere fondsen viel Brunel International, dat een flinke blootstelling aan de energiesector kent, op met een koerswinst van 3,2 procent. De grootste daler was ICT Automatisering met een verlies van 1,8 procent.

Leren beleggen

Live koersen