Redactie ABM Financial News - Woensdag 17 februari 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs heeft een goede ochtend achter de rug, waarin de AEX 1,7 procent steeg naar 409,93 punten. Daarmee presteerde het Damrak grofweg in lijn met de omringende beurzen.

De aandelenmarkten koersen volgens vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management hoger bij gebrek aan richtinggevend nieuws. Volgens de marktkenner "komen de speculanten terug in de markt", vooral omdat sommige fondsen inmiddels technisch goedkoop ogen.

Van Eerden houdt er rekening mee dat de stijging nog kan versnellen, door beleggers die vrezen "de boot te missen". Daar hoeven beleggers volgens de vermogensbeheerder evenwel geen angst voor te hebben. "Blijf voorzichtig", aldus de beurskenner, want de factoren die voor de koersdaling zorgden, zijn er nog altijd.

Positief vandaag noemde Van Eerden tot slot de lagere euro. Ook liepen de olieprijzen op.

De euro/dollar daalde naar 1,1141 en olie werd beduidend duurder. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,3 procent en een vat Brent werd krap 3 procent duurder, nadat olie dinsdag nog goedkoper. Een viertal landen, waaronder Saoedi-Arabië, kwam gisteren tot een voorlopig akkoord over het bevriezen van de olieproductie. Analist Hans van Cleef van ABN AMRO stelde dat de markt hoopte dat er zou worden overgegaan tot een productieverlaging in plaats van slechts een pas op de plaats.

Vanmiddag wordt er met Iran gepraat en dit kan nog voor enige beweging in de olieprijs zorgen, zo voorziet Rabobank. De vier landen zijn namelijk alleen bereid tot een pas op de plaats, als ook andere olieproducerende landen meedoen. Iran mag echter sinds kort weer olie exporteren en wil daarom de productie juist opvoeren.

Stijgers en dalers
In de AEX wisten vrijwel alle fondsen het groen te vinden. Koploper was ArcelorMittal met een koerswinst van 5,3 procent op 3,12 euro. UBS verlaagde het koersdoel voor de staalreus met 5 euro naar 7,00 euro, waarmee het aandeel nog altijd ruimschoots koopwaardig is. Volgens UBS ligt de staalmarkt er slecht bij en wordt ArcelorMittal dit jaar het hardst geraakt met een bedrijfsresultaat van "slechts" 4,2 miljard dollar, 37 procent minder dan waarop de Zwitserse bank aanvankelijk mikte.

Andere hoofdfondsen die het goed deden, waren Delta Lloyd en OCI met winsten van 5,3 en 3,0 procent. TNT Express, waar een bod op ligt van FedEx, daalde 0,1 procent en DSM verloor 1,7 procent na het openen van de boeken. De cijfers waren evenwel licht boven verwachting en analisten reageerden overwegend positief. Van Eerden zag dan ook geen aanleiding voor de koersval van het speciaalchemiebedrijf.

In de AMX ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 6,0 procent, gevolgd door Arcadis met 4,9 procent. TomTom won 4,3 procent en Besi dikte 3,9 procent aan na een koersdoelverhoging door Kepler Cheuvreux.

Fagron leverde 3,3 procent in en was daarmee de grootste daler. Flow Traders werd 1,0 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen viel Ordina op met een koerswinst van 5,7 procent. Wessanen, dat gisteren ook al 7,7 procent steeg na een koopadvies van ABN AMRO, won nog eens 5,4 procent. Naast deze analistenverhoging stelde Van Eerden ook dat Wessanen "een prooi voor veel partijen" is, wat de koers aanjaagt. Telegraaf Media Groep was de grootste daler met een verlies van 1,6 procent.

Het lokaal genoteerde ABN AMRO verloor 0,8 procent na het openen van de boeken. Volgens Theodoor Gilissen bankiers stond de winst sterker onder druk dan voorzien. Kepler Cheuvreux sprak evenwel van een positieve kwartaalrapportage, met name vanwege de sterkere kapitaalpositie. TIE Kinetix steeg 7,5 procent na volgens SNS Securities een sterk kwartaal met een dito orderinstroom.

Leren beleggen

Live koersen