Redactie ABM Financial News - Donderdag 18 februari 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse heeft de goede handelsweek tot nog toe vanochtend een voorzichtig vervolg gegeven. Richting de klok van twaalf uur noteerde de AEX een half procent hoger op 416,90 punten. Daarmee handelde het Damrak in lijn met de omringende beurzen, ondanks dat indexzwaargewicht Royal Dutch Shell ex-dividend noteerde.

Op het Damrak was het een drukke ochtend met een groot aantal bedrijfscijfers, die wisselend werden ontvangen.

Voor vanmiddag zullen het vooral macro-economische cijfers uit Amerika zijn die het beeld bepalen. Onder meer de wekelijkse steunaanvragen en de leidende indicatoren staan op de rol. Ook volgen de wekelijkse olievoorraden.

Maart-futures op een vat West Texas Intermediate stegen donderdag 2,3 procent naar 31,37 dollar en een vat Brent werd 1,5 procent duurder op 35,00 dollar, na prijsstijgingen van circa 6 procent op woensdag.

De euro/dollar maakte grosso modo een pas op de plaats op 1,1126 euro.

Stijgers en dalers
In de AEX vielen vooral de dalers op. Delta Lloyd leverde 3,9 procent in na de koerswinst van krap 13 procent op woensdag. ArcelorMittal verloor 3,1 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd 2,0 procent goedkoper, nadat het fonds ex-dividend noteerde. Uitblinker in de AEX was Randstad met een koerswinst van 5,2 procent na het openen van de boeken. De gepresenteerde cijfers over het vierde kwartaal waren in lijn met de verwachtingen. Analisten van zowel Credit Suisse als ING meenden verder dat Randstad 2016 goed is gestart. "Vooraf was er toch wat vrees voor een verzwakking in de trend, maar daar blijkt in deze cijfers niets van," aldus analist Marc Zwartsenburg van ING.

In de AMX was Arcadis een van de koplopers met een winst van 5,5 procent, terwijl BAM Groep juist 4,6 procent inleverde en daarmee de enige daler was. Beide fondsen openden voorbeurs de boeken. Volgens analisten van KBC Securities was Arcadis autonoom zwak, maar kwam de operationele winst hoger dan voorzien uit. KBC vreest niet voor het breken van de convenanten. BAM viel volgens Kepler Cheuvreux tegen, zowel op het vlak van de cijfers als de nieuwe doelstellingen. Ook het uitblijven van een stijgend dividend was een teleurstelling.

Air France-KLM was de echte hoogvlieger in de Midkap met een koerswinst van 9,8 procent. De cijfers waren volgens Rabobank en Nomura meevallend. CEO Alexandre de Juniac gaf verder aan voor 2016 opnieuw op zwarte operationele cijfers te rekenen "Het is moeilijk voor te stellen dat dit niet het geval zal zijn", aldus de topman. Vastned won 0,4 procent na het openen van de boeken. Kempen noemde de resultaten boven verwachting, met een direct resultaat van 2,58 euro per aandeel, maar was minder te spreken over de voor 2016 afgegeven outlook. Het vastgoedfonds voorziet voor dit jaar een direct resultaat van 2,30 tot 2,40 euro per aandeel.

Onder de kleinere fondsen was Ordina de grootste daler met een verlies van 3,0 procent na het openen van de boeken. Het IT-bedrijf zag volgens SNS Securities in het vierde kwartaal de omzettrends licht verbeteren, maar werd daarbij wel geholpen door een makkelijke vergelijkingsbasis. Aan kop ging Nedap met 2,3 procent.

Het lokaal genoteerde ABN AMRO won 5,5 procent op 17,42. Volgens Kepler Cheuvreux is ABN AMRO de goedkoopste bank in de Benelux. Het koersdoel voor het fonds werd met 0,50 euro verhoogd naar 23,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Leren beleggen

Live koersen