Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 februari 2016, 12:02 uur

De Amsterdamse beurs heeft de openingswinsten niet weten vast te houden en handelde rond het slot van de ochtendhandel grofweg onveranderd. De AEX won fractioneel op 404,18 punten, terwijl ook de omringende beurzen dichtbij huis bleven.


Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB wees op de ontwikkelingen in de oliesector en het afnemende vertrouwen in de Duitse economie als de twee oorzaken van de daling gedurende de ochtend.

Aanvankelijk trokken de aandelenmarkten zich juist nog op aan de prijsstijging van olie. Hieraan kwam een einde nadat een viertal landen, waaronder Saoedi-Arabië, tot een voorlopig akkoord kwamen over het bevriezen van de olieproductie. Olie leverde een deel van de prijsstijging weer in, volgens analist Hans van Cleef van ABN AMRO omdat de markt hoopte dat er zou worden overgegaan tot een productieverlaging in plaats van slechts een pas op de plaats.

Desalniettemin meent Van Cleef dat het bevriezen van de productie moet worden gezien als een signaal dat deze olieproducenten het niet lager toestaan dat de olieprijzen blijven dalen. ABN AMRO verwacht dan ook dat de prijzen richting het jaareinde weer stijgen. Dinsdag steeg een maart-future op een vat West Texas Intermediate 1,3 procent naar 29,81 dollar en werd Brent ook 1,3 procent duurder op 33,83 dollar.

Naast de tegenvaller over de olieproductie, kreeg de markt ook slecht nieuws uit Duitsland. Het vertrouwen in de Duitse economie daalde deze maand, zo bleek uit cijfers van het ZEW instituut. "Heel mager", aldus Westerterp.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1173, een lichte stijging.

Stijgers en dalers
In de AEX noteerden de meeste fondsen in het rood, waarbij de financiële sector de grootste verliezen leed. Delta Lloyd leverde 3,7 procent in en ING Groep 2,2 procent. Aegon werd 1,7 procent goedkoper en NN Group 1,4 procent. Een andere sterke daler was ArcelorMittal. De staalreus leverde 2,9 procent in.

Volgens Westerterp zit er nog "veel angst in de markt" ten aanzien van de financiële waarden, ondanks het herstel van vrijdag en maandag. Sommige partijen zullen volgens de vermogensbeheerder dit herstel hebben aangegrepen om de blootstelling aan de financiële sector wat af te bouwen om zo wat "rust" in de portefeuille te krijgen.

Tegenover deze verliezen stond indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met een stijging van 1,8 procent. Tankopslagbedrijf Vopak steeg 2,5 procent. Shell kreeg een koopaanbeveling van Goldman Sachs, onder meer omdat de analisten van de Amerikaanse zakenbank de voordelen zien van de overname van BG Group. Ook wezen zij op het hoge dividend dat de oliereus biedt.

In de AMX ging Sligro Food Group aan de leiding met een koerswinst van 5,7 procent na een volgens SNS Securities "droomdeal" in België met de overname van JAVA Foodservice. Theodoor Gilissen Bankiers meent dat Sligro met de acquisitie de toetreding tot de Belgische markt versnelt. BAM Groep steeg 1,7 procent.

De grootste daler in de Midkap was Fagron met een verlies van 5,3 procent. Arcadis werd 3,3 procent minder waard en Fugro daalde 2,1 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Wessanen op met een koersstijging van 5,7 procent. Heijmans werd 2,4 procent duurder. ICT Automatisering was met een verlies van 3,1 procent de grootste daler.

Leren beleggen

Live koersen