Redactie ABM Financial News - Vrijdag 19 februari 2016, 12:02 uur

De Amsterdamse beurs beleeft vooralsnog een rustige dag. Aan het einde van de ochtendhandel noteerde de AEX 0,3 procent lager op 412,53 punten.


Naast enkele bedrijfscijfers was het vanochtend rustig. In Nederland bleken de consumentenbestedingen en de investeringen gestegen. Het consumentenvertrouwen daalde evenwel.

Verder bleken de Duitse producentenprijzen opnieuw gedaald, maar stegen de Britse detailhandelsverkopen.

Volgens Stephan Cammaert van KBC gaat de aandacht vandaag vooral uit naar de inflatie in Amerika. De analist rekent op een sterk cijfers, wat positief zou uitpakken voor de dollar. De euro/dollar zou vervolgens volgens Cammaert wel eens door de recente geteste steun op 1,1070 kunnen breken.

Rond lunchtijd handelde het muntpaar op 1,1100. Olie werd goedkoper. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,8 procent naar 30,23 dollar en een vat Brent werd 1,9 procent goedkoper.

Stijgers en dalers
In de AEX leverde Aegon 3,7 procent in na het openen van de boeken. Analisten reageerden overwegend positief op de cijfers. ABN AMRO wees er op dat er geen negatieve verrassingen kwamen en KBC Securities schrapte na de cijfers het verkoopadvies voor Aegon, hoewel de ontwikkeling van de Amerikaanse kapitaalpositie van de verzekeraar wel een tegenvaller was.

Aegon was evenwel niet de sterkste daler, deze kwam voor rekening van Boskalis. Het aandeel koerste 5,8 procent in het rood nadat ABN AMRO het koopadvies voor het fonds introk. De analisten menen dat de aanhoudende daling van de olieprijs alle grote energieklanten raakt en dwingt tot het verder snijden in de investeringen en kosten. Ook Boskalis zal dit volgens de analisten gaan merken.

Aan kop gingen ASML en Delta Lloyd met winsten van circa twee procent. Philips volgde met een winst van 1,4 procent nadat Morgan Stanley het fonds weer gingen volgen met een Overwogen advies. "De recente verkoopgolf in de markt biedt een duidelijke kans voor Philips", aldus de analisten van de Amerikaanse zakenbank.

In de AMX ging BinckBank aan kop met een koerswinst van 5,4 procent. De online broker en vermogensbeheerder kondigde voorbeurs een inkoop van eigen aandelen aan van in totaal 25 miljoen euro. Volgens SNS Securities een positieve verrassing en een blijk van vertrouwen. Wel noemde SNS de omvang van het programma "aan de voorzichtige kant".

Flow Traders werd 2,5 procent duurder en ASM International won 1,9 procent. In aanloop naar de komende jaarcijfers verhoogde Kepler Cheuvreux het koersdoel voor het fonds. Vanaf het tweede kwartaal rekent de marktvorser weer op groei op kwartaalbasis van zowel de orderinstroom als de omzet.

In de Midkap waren de oliedienstverleners de grootste dalers. Fugro leverde 3,7 procent in en SBM Offshore 3,1 procent.

Onder de kleinere fondsen ging de aandacht uit naar Wessanen, dat maar liefst 9,9 procent meer waard werd. De cijfers van de producent van biologische en natuurlijke voeding waren sterker dan voorzien en KBC Securities verhoogde het advies naar Kopen. Rabobank gaf aan de taxaties voor 2016 te zullen verhogen met 3 tot 5 procent en herhaalde de koopaanbeveling.

Heijmans was met een verlies van 3,6 procent de grootste daler, ondanks dat het donderdagavond aankondigde samen met Ballast Nedam aan de slag te gaan in de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam, een opdracht van in totaal 200 miljoen euro.

Leren beleggen

Live koersen