Redactie ABM Financial News - Maandag 8 februari 2016, 12:01 uur

De Amsterdamse beurs staat maandag stevig onder druk. Aan het einde van de ochtendhandel had de AEX 2,7 procent ingeleverd op een koers van 402,88 punten, waarmee het verlies in lijn was met die van de omringende beurzen.


Beleggers moesten het zonder veel richtinggevend nieuws doen. Daarbij hielden de Chinese beurzen de deuren gesloten in verband met de viering van Nieuwjaar. Ook de rest van de week is er geen handel in China en "is er in ieder geval weer even rust", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank. "Al kunnen zorgen over de stand van de Amerikaanse economie zo weer de kop op steken."

Volgens Cardon is het inmiddels "een behoorlijke ravage op de beurzen". Zo verloor de Duitse beurs al 14 procent in de eerste zes weken van het jaar. "Door alle zorgen zijn beleggers gevlucht in goud en staatsobligaties."

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,1167, een klein verlies. Olie werd goedkoper. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 1,7 procent naar 30,38 dollar en een vat Brent werd eveneens 1,7 procent goedkoper op 33,48 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX handelden alle fondsen lager. Met een daling van 6,7 procent was ArcelorMittal, dat vrijdag al onderuitging na onder meer een aankondiging van een emissie van 3 miljard dollar, de grootste daler. Altice werd 5,9 procent goedkoper. TNT Express, waar een bod op rust van FedEx, verloor slechts 0,04 procent.

In de AMX was het koersenbord ook overwegend rood. TenCate, waar een bod op ligt van Gilde Buy Out, steeg 0,1 procent en Fagron werd 0,7 procent duurder. Vrijdag was Fagron nog de grootste daler na het publiceren van de jaarcijfers. Dit weekend schreef de Belgische krant De Tijd evenwel dat Waterland en Marc Couke bereid zijn om geld te injecteren in de magistrale bereider.

Met een verlies van 10,1 procent was Fugro de sterkste daler in de Midkap. Nomura verlaagde het advies voor de bodemonderzoeker naar Reduceren en het koersdoel naar 8,70 euro vanwege met name de moeilijke marktomstandigheden. Galapagos werd 6,3 procent goedkoper en BinckBank leverde 8,0 procent in, na slecht ontvangen jaarcijfers. Analisten spraken van een zwak rapport, waarin met name het aantal transacties tegenviel. Daarbij liet de online broker ook nog eens weten dat 2016 langzaam van start is gegaan. "Dit is is niet verrassend, maar bevestigde dat 2016 een moeilijk jaar kan worden [voor Binck]", aldus analist Benoit Petrarque van Kepler Cheuvreux. KBC Securities verlaagde prompt het koersdoel voor Binck van 11,00 naar 9,50 euro.

In de AScX verloren Heijmans en Ordina elk 3,3 procent. Kas Bank en Telegraaf Media Groep waren de enige twee stijgers, met winsten van rond een half procent.

Reesink werd 27,5 procent duurder op 99,50 euro, nadat Gilde Buy Out een bod van 101 euro uitbracht op de onderneming uit Apeldoorn. Het bod waardeert Reesink lager dan sectorgenoten, aldus SNS Securities, maar gezien de premie van het bod, dat deze in contanten is en de lage verhandelbaarheid van het aandeel, is het overnamebod volgens analist Martij den Drijver "niet geheel onredelijk".

Leren beleggen

Live koersen