Redactie ABM Financial News - Woensdag 3 februari 2016, 12:11 uur

De Amsterdamse beurs handelde rond de klok van twaalf uur, na een volatiele ochtendhandel, 0,1 procent lager op 420,45 punten.


Een directe aanleiding voor de beweging zag vermogensbeheerder Andre van Eerden van Aberfeld Asset Management niet. Wel wees de marktvorser op de "relatief lage volumes".

Van Eerden meent dat beleggers zich afvragen "of het laagste punt is gezien" en er ruimte is voor een herstelbeweging. De vermogensbeheerder sluit dit niet uit, maar stelde wel dat het herstel beperkt zal zijn aangezien aandelen nog niet echt goedkoop zijn.

Marktanalist Emile Cardon van Rabobank voorziet dat "de enorme schommelingen" op de beurzen nog wel even aanhouden.

De dienstensector in de eurozone groeide in januari in een wat lager tempo. Een meevaller was dat de Franse dienstensector weer terugkeerde op het groeipad, hetgeen overigens ook gold voor de Chinese dienstensector. Verder stegen de detailhandelsverkopen in december met 0,3 procent na een pas op de plaats in november.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0926. Olie werd iets duurder, maar daalde dinsdag nog hard met circa 5 procent.

Stijgers en dalers
In de AEX was Unibail-Rodamco een opvallende stijger met een koerswinst van maar liefst 5,1 procent. De jaarcijfers van het vastgoedfonds werden positief onthaald. Analisten van zowel ABN AMRO als Exane BNP Paribas spraken van solide resultaten. De winstontwikkeling van Unibail was dan ook nipt beter dan de eigen doelstelling. Verder kende ook Delta Lloyd een goede ochtend met een koerswinst van 3,0 procent, nadat John de Mol een belang van iets meer dan 3 procent meldde in de verzekeraar.

KPN was met een verlies van 2,5 procent een van de sterkste dalers, ondanks dat de cijfers van het telecombedrijf overwegend goed werden ontvangen. Jefferies wees er op dat de wellicht wat zwak ogende resultaten het gevolg waren van het niet langer meerekenen van bepaalde BTW-voordelen.

Naast KPN hadden ook Aegon, Altice en ING een moeilijke ochtend met verliezen van circa twee procent. Eerder deze week hadden de financial het ook al moeilijk. Handelaar Albert Buysing Damste van ABN AMRO schreef deze koersverliezen toe aan angst onder beleggers over afschrijvingen die de financials mogelijk moeten doen op hun blootstelling aan de grondstoffenmarkten.

In de AMX ging Arcadis aan kop met een stijging van 2,8 procent. Sinds de winstwaarschuwing van het advies- en ingenieursbureau stond de koers onder hevige druk. Dinsdag leek er evenwel sprake van een voorzichtige bodemvorming.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties won 1,9 procent meer waard en sectorgenoot Wereldhave 1,1 procent. Galapagos was de grootse daler met een verlies van 4,0 procent.

In de AScX verloor Ordina 5,1 procent en Refresco Gerber werd 2,0 procent goedkoper. Docdata steeg 2,8 procent en Acomo 1,6 procent. De handelaar in onder meer noten en thee zette een eerste stap in India door de overname van Container Tea & Commodities.

Leren beleggen

Live koersen