Redactie ABM Financial News - Donderdag 11 februari 2016, 12:03 uur

De Europese beurzen staan donderdag hevig onder druk. De Amsterdamse AEX leverde aan het einde van de ochtendhandel 2,8 procent in op 383,67 punten.

Na de groene beurzen van woensdag "lijken beleggers tot inkeer te zijn gekomen en is alle winst weg", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus is het nog steeds "dezelfde kwaal" die het marktsentiment beheerst, dat wil zeggen de olieprijs in combinatie met de financiële waarden.

"De angst neemt toe", aldus Schutte, wijzend op de "volatiliteit die door het dak gaat".

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1315. Olie werd weer goedkoper. Een vat West Texas Intermediate deed vanochtend, op basis van de maart-future, 26,72 dollar en een vat Brent 30,45 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX handelden met uitzondering van TNT Express alle fondsen lager. De financiële waarden behoorden tot de grootste verliezers, met 5,2 procent voor Aegon en 4,9 procent voor ING Groep. Delta Lloyd werd zelfs 7,4 procent goedkoper. Ook Altice voegde zich in het rijtje met grootste verliezers met een koersval van 6,8 procent.

TNT Express werd 0,1 procent duurder. Op het fonds staat een overnamebod van het Amerikaanse FedEx uit.

In de AMX domineerde het rood eveneens, met als grootste daler SBM Offshore. De oliedienstverlener verloor 11,2 procent na het publiceren van de jaarcijfers. Deze publicatie ging volgens analisten gepaard met zowel positieve als negatieve verrassingen. Dat een schikking voor een Braziliaanse smeergeldaffaire nabij lijkt, is volgens de analisten goed nieuws, maar dat de Amerikaanse justitie een oud onderzoek heeft heropend was volgens Kepler Cheuvreux een "verrassende" tegenvaller.
Verder hadden Fugro en PostNL het lastig met verliezen van iets meer dan 4 procent.

Tot het selecte groepje stijgers behoorde TenCate, waar een overnamebod op ligt. Het Almelose bedrijf werd 1,2 procent duurder. Daarnaast won Aperam een half procent na per saldo goed ontvangen kwartaalcijfers. De prestaties in het vierde kwartaal waren volgens Credit Suisse sterk, maar de afgegeven outlook was volgens Kepler Cheuvreux aan de zwakke kant.

Fagron werd 3,8 procent duurder, terwijl het fonds aanvankelijk nog in het rood noteerde. Aan het einde van 2015 voerde de magistrale bereider een vrijwillige terugroepactie uit in Amerika voor SyrSpend, een drager voor orale suspensies. Deze werd evenwel nu pas door de Food and Drug Administration bekend gemaakt. Fagron liet weten dat de terugroepactie volledig achter de rug is, SyrSpend gewoon nog wordt verkocht in Amerika en dat het effect van de terugroepactie "niet materieel" was.

In de AScX verloren Ordina en AMG elk 4,9 procent en Telegraaf Media Groep 6,1 procent. Docdata werd 2,1 procent duurder.

Leren beleggen

Live koersen