Redactie ABM Financial News - Donderdag 25 februari 2016, 12:02 uur

De Amsterdamse beurs is na twee dagen van verlies op rij bezig aan een herstel. De AEX sloot de ochtendhandel af met een koerswinst van 1,9 procent op 415,50 punten. Ook de omringende beurzen koersten hoger.

Daarmee negeerden de Europese aandelenmarkten het forse verlies van meer dan 6 procent op de Chinese beurs. "De aanhoudende zorgen over de Chinese economie en oplopende rentes op de geldmarkt baarden zorgen. De Japanse beurs wist daarentegen een winst van ruim een procent te noteren", zo constateerden analisten van Rabobank.

Analist Zhang Xin van Guotai Junan Securities stelde daarnaast dat "Chinese retailbeleggers nog niet hersteld zijn van de verkoopgolf rond de zomer, terwijl institutionele beleggers winst nemen op het moment dat de markt wat is hersteld".

Olie werd donderdag iets goedkoper. Een april-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,8 procent naar 31,91 dollar en een vat Brent werd 1,3 procent goedkoper op 33,98 dollar. Woensdagavond herstelden de olieprijzen volgens Rabobank echter "opmerkelijk", na cijfers over een oplopende olievoorraad in Amerika.

De euro/dollar werd vrijwel vlak verhandeld op 1,1029.

Stijgers en dalers
In de AEX handelden de meeste fondsen hoger. Een van de koplopers was indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met een koersstijging van 3,5 procent. Ook tankopslagbedrijf Vopak lag er goed bij met een koerswinst van 2,7 procent. Altice koerste 4,1 procent hoger en Delta Lloyd won 2,9 procent nadat John de Mol het belang in de verzekeraar verhoogde.

De grootste dalers onder de hoofdfondsen waren Aalberts Industries en NN Group met verliezen van respectievelijk 0,9 en 1,6 procent na het openen van de boeken. De cijfers van Aalberts brachten volgens de analisten weinig verrassing. De winstgroei van Aalberts Industries was in 2015 licht beneden verwachting, maar daar stond een sterke marktpositionering tegenover, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.

NN Group presteerde operationeel volgens de marktvorsers onder de maat. Daar stond onder meer wel een kasstroom tegenover die volgens KBC Securities "veel sterker dan verwacht" was. Dit was reden voor Kepler Cheuvreux om het koersdoel voor NN te verhogen naar 28,00 euro, maar desondanks vast te houden aan het Reduceren advies voor het fonds.

RELX wist de jaarcijfers wel om te zetten in een koerswinst van 2,4 procent. Volgens KBC Securities kwam de uitgever met stabiele resultaten door, ondanks een iets lager dan verwachte omzet en operationele winst. Sectorgenoot Wolters Kluwer, die woensdag al met cijfers kwam, steeg 3,0 procent. Verschillende analisten kwamen vandaag door met positieve rapporten over de uitgever.

In de AMX was Fagron koploper met een koerswinst van 7,8 procent. Verder deden ook in de Midkap de oliegerelateerde fondsen het goed. Fugro, dat tevens een opdracht van Petrobras presenteerde, won 6,2 procent en SBM Offshore dikte 3,8 procent aan. BE Semiconductor Industries steeg 1,3 procent na het openen van de boeken. De toeleverancier van de halfgeleider industrie verraste positief, maar de afgelopen dagen was er al een flink voorschot genomen op meevallende cijfers. Flow Traders was de grootste daler met een verlies van 1,7 procent, nadat het fonds woensdag ook al met dubbele cijfers onderuit ging.

Onder de kleinere fondsen was Heijmans de uitblinker met een koerswinst van 15,9 procent. Kepler Cheuvreux wees op de verrassend lage schuld van de bouwer en KBC Securities zag hierin zelfs aanleiding om het koersdoel te verhogen naar 11,00 euro en een koopaanbeveling af te geven. De Belgische marktvorser benadrukte daarnaast dat het bedrijfsresultaat fractioneel beter was dan de consensusverwachting, ondanks een "significant" verlies van 11 miljoen euro in de tweede jaarhelft bij de Nederlandse infrastructuurtak.

Docdata won 5,5 procent en Kas Bank steeg 3,5 procent na het openen van de boeken. De nettowinst van Kas Bank bedroeg over afgelopen jaar 15,3 miljoen euro, flink minder dan de 24,3 miljoen euro een jaar eerder. De operationele winst steeg evenwel met 18 procent op jaarbasis van 13,0 miljoen naar 15,4 miljoen euro.

Kendrion leverde 8,4 procent in. De cijfers over het vierde kwartaal werden door SNS Securities bestempeld als teleurstellend. De cijfers gaven volgens de analisten blijk van een aanhoudende vertraging van de omzetgroei en druk op de marges. De marktvorsers merkten nog wel op dat Kendrion in vergelijking tot sectorgenoten relatief laag gewaardeerd is.

Leren beleggen

Live koersen