Redactie ABM Financial News - Dinsdag 2 februari 2016, 11:47 uur

De Europese beurzen staan tegen het einde van de ochtendhandel flink onder druk. De AEX leverde 1,4 procent in op 423,60 punten.

De daling volgt volgens handelaar Albert Buying Damste van ABN AMRO nadat "de olieprijzen weer verder afkwamen". Hierdoor stonden olie- en grondstoffengerelateerde fondsen onder druk. Er is volgens de handelaar nog altijd onduidelijkheid of de grote olieproducerende landen nu wel of niet bijeenkomen om te spreken over een productiebeperking.

Op macro-economisch vlak was er vanochtend wel goed nieuws. De werkloosheid in de eurozone daalde in december opnieuw en in januari waren er in Duitsland ook weer minder mensen werkloos. Dit zijn volgens Buying Damste op dit moment niet de primaire cijfers waar de markt op let.

De euro/dollar werd hoger verhandeld op 1,0912. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate daalden meer dan 3,5 procent naar 30,49 dollar en een vat Brent werd krap 4 procent goedkoper op 32,97 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX handelden alle fondsen lager, met uitzondering van twee fondsen. Pakketbezorger TNT Express werd 0,6 procent duurder nadat inmiddels ook Brazilië heeft ingestemd met de overname door FedEx voor 8,00 euro per aandeel. Het is nu wachten op witte rook uit China.

De financiële sector lag er vanochtend beroerd bij. Delta Lloyd verloor 4,2 procent en Aegon werd 3,6 procent goedkoper. ING Groep verloor 2,3 procent, maar NN Group wist er een koerswinst van 0,7 procent uit te slepen. Buying Damste schreef de koersverliezen toe aan angst onder beleggers over afschrijvingen die de financials mogelijk moeten doen op hun blootstelling aan de grondstoffenmarkten.

Verder verloor Shell 3,3 procent en ArcelorMittal zelfs 4,7 procent. Maandagavond werd de kredietwaardigheid van de oliereus verlaagd door S&P. Citi Research, dat niet uitsluit dat de kredietwaardigheid van Shell verder onder druk komt te staan, besloot toch een koopadvies af te geven. Citi verwacht niet dat het tot een dividendverlaging komt. Sectorgenoot BP stond in Londen flink onder druk nadat het, mede door de lagere olieprijs, nauwelijks nog winst wist te maken in het vierde kwartaal van 2015. BP leverde 7,9 procent in.

In de AMX noteerden ook de meeste fondsen in het rood. Opvallend was de koerswinst van Flow Traders, dat 3,7 procent meer waard werd. De neergang van Arcadis zette ook vandaag weer door en het advies- en ingenieursbureau verloor nog eens 4,0 procent. Aperam en Fagron werden elk krap 3 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen verloor Docdata 3,0 procent, terwijl Kiadis Pharma 2,8 procent duurder werd.

Leren beleggen

Live koersen