Redactie ABM Financial News - Dinsdag 9 februari 2016, 12:06 uur

De Amsterdamse beurs doet het dinsdag, na een flink slechte weekstart, relatief rustig aan. Rond lunchtijd daalde de AEX 0,4 procent op 398,99 punten, en ook de omringende beurzen handelden rond de slotstanden van maandag.


Ondanks de vrijwel onveranderde koers van de AEX spraken analisten van Rabobank desalniettemin van een "erg volatiele" handel.

Uit Duitsland kwam het nodige macro-economische nieuws. De industriële productie daalde in december, terwijl het handelsoverschot in de laatste maanden van 2015 ook terugliep. "Teleurstellende cijfers" volgens Rabobank.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1215, een stijging van circa een half procent. Olie herstelde na de verkoopgolf van maandag. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 2,3 procent naar 30,38 dollar en een vat Brent werd 1,4 procent duurder.

Stijgers en dalers
In de AEX viel Delta Lloyd op met een koersverlies van 8,1 procent. Ook de andere financiële waarden hadden het lastig. Aegon werd 4,7 procent goedkoper en ING verloor 1,2 procent. Het lokaal genoteerde ABN AMRO werd 1,7 procent goedkoper. Deutsche Bank probeerde maandagavond de zorgen over de bank weg te nemen, na een bijna dubbelcijferig verlies. De koers liep vanochtend weer ruim een procent op.

Verder behoorde ArcelorMittal opnieuw tot de lijst van grootste dalers. De staalreus werd 9,4 procent goedkoper nadat verschillende analisten met nieuwe ramingen voor het fonds kwamen, nadat het vorige week een miljardenverlies uit de doeken deed en onder meer een claimemissie van 3 miljard dollar aankondigde. Altice leverde 4,5 procent in en OCI 3,8 procent.

Sterkhouder in de AEX was indexzwaargewicht Unilever, dat 1,1 procent duurder werd.

In de AMX verloor Fagron 10,1 procent en Flow Traders 6,2 procent. BinckBank werd 5,2 procent goedkoper. Nadat de online broker maandag met volgens Kepler Cheuvreux een teleurstellend vierde kwartaal op de proppen kwam en ook nog eens waarschuwde voor een zwakke start van 2016, verlaagde de analisten het koersdoel voor Binck naar 7,50 euro.

TomTom leverde 4,1 procent in na het openen van de boeken. Analisten oordeelden dat de cijfers over het vierde kwartaal grofweg conform verwachting waren, maar dat de afgegeven winstoutlook voor 2016 wel teleurstelde. Aangezien de omzetverwachting van TomTom voor dit jaar in lijn was met de taxaties van Kepler Cheuvreux, viel de winstverwachting van de navigatiespecialist tegen. De analisten mikten op 0,34 euro per aandeel, terwijl TomTom mikt op 0,23 euro.

De enige stijger in de AMX was ASM International met een winst van 0,9 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Kiadis Pharma op met een koerswinst van 3,8 procent. Accell Group en Value8 stegen beide ruim 2 procent. Ordina was met een verlies van 5,2 procent de grootste daler.

Het lokaal genoteerde Pharming steeg 0,4 procent en Esperite leverde 2,1 procent in. Beide biotechfondsen kwamen met geografische uitbreidingen.

Leren beleggen

Live koersen