Redactie ABM Financial News - Donderdag 18 februari 2016, 18:06 uur

Delta Lloyd zal volgende week woensdag een nettoverlies van 263 miljoen euro rapporteren over 2015, waardoor het verlies in het eerste halfjaar voor ongeveer de helft zal zijn goedgemaakt in de tweede helft. Dit is de verwachting van analisten van Bank of America Merrill Lynch.

Het eigen vermogen van de verzekeraar lag aan het einde van 2015 grofweg gelijk aan dat aan het einde van het derde kwartaal op 2,46 miljard euro, net als de solvabiliteitsratio op 136 procent.

Op basis van een kapitaalverhoging met 1 miljard in maart tegen de huidige aandelenkoers van circa 4,65 euro, becijferden de analisten van de Amerikaanse bank een dividendrendement van 7 procent voor 2016. Dit betekent dat het aandeel op dit moment fors ondergewaardeerd is tegenover sectorgenoten. Dit is volgens de marktvorsers verklaarbaar, gezien het uitvoeringsrisico van de kapitaalverhoging.

Een aantal grote aandeelhouders heeft aangekondigd tegen de claimemissie te zijn, omdat de winst per aandeel hierdoor te sterk zou verwateren. Als de uitgifte zou mislukken, zou onderkapitalisering dreigen.

Na de claimemissie zal aandacht meer verschuiven naar de operationele resultaten, zo voorzien de analisten. Gezien het uitdagende klimaat verwachten de analisten echter nauwelijks winstgroei in de komende jaren, afgezien van de verschuiving naar meer winstgevende pensioenproducten zonder garanties.

De zakenbank verwacht dat het bruto operationeel resultaat over 2015 met 38 is gestegen naar 852 miljoen euro, dankzij lagere financieringskosten en minder dure verplichtingen.

Bank of America verlaagde het koersdoel voor Delta Lloyd van 7,80 naar 6,80 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal.

Donderdagmiddag handelde het aandeel Delta Lloyd op een licht groen Damrak 0,6 procent lager op 4,61 euro.

Leren beleggen

Live koersen