Redactie ABM Financial News - Woensdag 24 februari 2016, 16:07 uur

BE Semiconductor Industries heeft in de laatste maanden van 2015 aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit stelde een drietal analisten tegenover ABM Financial News.


Voor het vierde kwartaal verwacht Besi dat de omzet op kwartaalbasis 10 procent hoger of lager zal liggen dan in het derde kwartaal. De brutomarge zal daarbij naar verwachting van Besi op kwartaalbasis dalen van 48,7 procent naar 46 tot 48 procent.

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers haalde Besi deze doelstellingen, hoewel de marktvorser, kijkend naar de cijfers van concurrent Kulicke & Soffa, wel voorziet dat de resultaten aan de onderkant van de afgegeven bandbreedtes uitkwamen. De marktvorsers hanteert een Aanbevolen advies voor Besi.

Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux, die een Houden advies op Besi heeft, noemde de omzetverwachting van Besi aan de relatief ruime kant, hetgeen de gebrekkige zichtbaarheid van de toeleverancier weerspiegelt. De marktvorser rekent op een omzet van 70 miljoen euro in de laatste maanden van 2015. De omzet zou daarmee licht lager uitkomen dan de 72,1 miljoen euro in het voorgaande derde kwartaal. Olofsen schreef dit onder meer toe aan een kalendermatige vertraging richting het jaareinde en Aziatische partijen die in het afgelopen kwartaal nog altijd hun voorraden op orde brachten.

Analist Edwin de Jong van SNS Securities, die Besi koopwaardig vindt, mikt eveneens op een omzet van 70 miljoen euro, bij een marge van 46,9 procent. Olofsen rekent op 47,5 procent. De analist van Kepler Cheuvreux merkte daarbij wel op dat zijn ramingen mogelijk wat te conservatief zijn vanwege een gunstiger wisselkoerseffect dan voorzien.

Tegenover ABM Financial News liet CEO Richard Blickman reeds weten kansen te zien om in 2016 een marge van 50 procent te realiseren. Een "magisch" getal, aldus de topman. Daarvoor is het echter nog wel wachten op de volgende groeicyclus, waarvoor de nieuwe iPhone van Apple mogelijk een aanjager kan zijn.

Overigens is de huidige marge volgens de topman ook al “uniek”. Blickman rekende voor dat bij een "gezonde" marge van 40 procent de winstgevendheid tussen de 5 en 10 procent ligt.

In de laatste maanden van 2015 besloot Besi het werknemersbestand met 10 procent te verlagen. Met deze maatregelen is minder dan 1 miljoen euro aan kosten gemoeid, die in de tweede helft van 2015 worden verantwoord. Besi wil jaarlijks ongeveer 12 miljoen tot 14 miljoen euro aan kosten besparen. Dit zal vooral dit lopende halfjaar merkbaar worden, zo voorspelde Blickman.

Versteeg meent dat door deze maatregelen, die zullen resulteren in "aanzienlijke" kostenbesparingen, de margedruk voor Besi meevalt bij de verwachte omzetdaling.

Olofsen denkt dat na een scherpe verslechtering in het tweede en derde kwartaal de markt vermoedelijk is uitgebodemd. In combinatie met de "sterke" balans voorziet de analist dat Besi zal vasthouden aan de payout ratio van 80 procent en daarmee een dividend van 0,93 euro per aandeel uitkeert over 2015, hetgeen een dividendrendement van 5,3 procent oplevert.

Versteeg is nog optimistischer gestemd en ziet een reële kans dat Besi het stevige dividend van 1,50 euro per aandeel over 2014 ook over 2015 zal handhaven. De analist van Theodoor Gilissen wees daarbij op de sterke kasstroom van Besi dit jaar, die hiertoe volgens de marktvorser ruimte biedt.

Voor het lopende eerste kwartaal zal Besi volgens Kepler Cheuvreux aangeven te rekenen op een vergelijkbare omzet als in het vierde kwartaal. Daarmee zou de omzet circa een kwart lager uitvallen dan in het eerste kwartaal van 2015, hetgeen volgens de analist evenwel ook een recordkwartaal betrof.

Op een rood Damrak had Besi woensdag de wind in de rug en het aandeel koerste 2,6 procent hoger op 21,46 euro. Donderdag voorbeurs worden de kwartaalcijfers gepubliceerd.

Leren beleggen

Live koersen