Redactie ABM Financial News - Maandag 8 februari 2016, 16:19 uur

Berenberg heeft maandag het advies voor ArcelorMittal verlaagd van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 5,50 naar 3,60 euro.


Analist Alessandro Abate wees op gemengde signalen van het management bij publicatie van de jaarcijfers afgelopen vrijdag. Positief noemde de marktvorser de verkoopprijs van circa 1 miljard dollar voor het belang van 35 procent in het Spaanse staalbedrijf Gestamp samen met de outlook om voor het lopende jaar bij het aanhouden van de zware marktomstandigheden te mikken op een bedrijfsresultaat (EBITDA) van meer dan 4,5 miljard dollar.

Het tijdstip van ArcelorMittal om tevens met een claimemissie van 3 miljard dollar op de proppen te komen kwam volgens Abate evenwel verrassend vroeg. Een kapitaalverhoging na een succesvolle invoering van de "ambitieuze" herstructureringsmaatregelen onder het plan 'Action 2020' had volgens de analist als aanjager voor het aandeel kunnen dienen.

Berenberg verlaagde de ramingen voor 2016 en mikt op een bedrijfsresultaat van 4,8 miljard dollar, tegen een eerder geraamde 5,6 miljard dollar. Voor 2017 verlaagde Berenberg het bedrijfsresultaat van 6,5 miljard naar 5,6 miljard dollar.

Op een rood Damrak was ArcelorMittal maandag de grootste daler met een koersverlies van 8,0 procent op 3,21 euro.

Leren beleggen

Live koersen