Redactie ABM Financial News - Dinsdag 16 februari 2016, 13:17 uur

ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal een fors lagere winst geboekt door hogere bankenheffingen, terwijl de bank vanwege het economische herstel in Nederland minder opzij hoefde te zetten voor nieuwe probleemleningen. Dit blijkt uit een door ING gepubliceerde consensusverwachting van analisten samengesteld door ABN AMRO zelf.


De analisten ramen de nettowinst gemiddeld op 298 miljoen euro, ruim een kwart lager dan de 400 miljoen euro een jaar eerder. Deze daling is het gevolg van een toename van de bankenheffingen met bijna 150 miljoen tot 246 miljoen euro. ABN AMRO neemt deze lasten, bestaande uit een bankentaks en bijdragen aan Europese depositogarantie- en resolutiefondsen, geheel in het vierde kwartaal.

De couponrente van de vorig jaar uitgegeven AT1-obligatie of coco drukt het resultaat volgens de analisten met nog eens 11 miljoen euro. Die post telt overigens niet mee voor de kostenratio, merkt een van de analisten op.

De voorzieningen voor slechte leningen zullen naar verwachting een positieve ontwikkeling laten zien, met een daling van 181 miljoen naar circa 160 miljoen euro.

ABN AMRO zal verder meer opzij hebben gezet voor verliezen in de sectoren energie, grondstoffen en transport. Daar staat tegenover dat eerdere voorzieningen voor de Nederlandse retailbank deels zullen vrijvallen dankzij het verbeterde economische klimaat in de thuismarkt, verwacht analist Cor Kluis van Rabobank.

Analist Benoit Petrarque van Kepler Cheuvreux houdt rekening met een extra voorziening van circa 25 miljoen euro voor compensatie van MKB-klanten in het renteswapdossier, na eerdere voorzieningen, die op enkele tientallen miljoenen euro’s worden geschat.

De netto rentebaten daalden naar verwachting van de marktvorsers met 5 procent tot 1,54 miljard euro, of een marge van 150 basispunten. Een lager rendement op obligaties werd als het goed is deels gecompenseerd door de lagere spaarrente en een hoger rendement op hypotheken.

Het rendement op eigen vermogen wordt per ultimo 2015 geraamd op 7,9 procent, bij een stabiele kernkapitaalratio van 14,9 procent.

ABN AMRO maakt woensdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Op een vlak Damrak koerste het aandeel dinsdag 0,2 procent lager op 17,23 euro.

Leren beleggen

Live koersen