Redactie ABM Financial News - Maandag 22 februari 2016, 18:17 uur

ASM International heeft in de laatste maanden van 2015 tenminste aan de eigen doelstellingen voldaan. Dit verwacht een drietal door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

"Ik ga er van uit dat ze [ASMI] de guidance in ieder geval halen", aldus analist Edwin de Jong van SNS Securities, die een koopadvies op de toeleverancier van de halfgeleider industrie heeft uitstaan.

Bij de laatste kwartaalcijfers eind oktober 2015 stelde ASMI voor het vierde kwartaal te mikken op een omzet van 125 miljoen tot 145 miljoen euro en een orderinstroom van 120 miljoen tot 140 miljoen euro, gerekend op basis van vergelijkbare wisselkoersen.

Volgens analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux rekenen analisten gemiddeld op een omzet van 137 miljoen euro en een orderinstroom van 131 miljoen euro. De taxaties van Olofsen zelf, die het fonds op Kopen heeft, liggen iets onder consensus, maar wel ruim binnen de bandbreedte van ASMI met respectievelijk 132 en 130 miljoen euro. De analist voorziet daarnaast voor het afgelopen kwartaal een genormaliseerde nettowinst van 12,5 miljoen euro, hetgeen ruim minder is dan de consensus van 20,0 miljoen euro.

De analisten van Morgan Stanley, die een Overwogen advies hanteren voor ASMI, mikken zelfs op een lichte meevaller met een omzet van 147 miljoen euro en een "scherpe" stijging van de orderinstroom met 160 miljoen euro aan nieuwe orders.

Verder zei ASMI bij de laatste kwartaalupdate te voorzien dat in de loop van de eerste helft van 2016 een nieuwe cyclus start met investeringen in het logic en foundry segment. Volgens De Jong bezigen klanten en andere fabrikanten vergelijkbare woorden als ASMI. Olofsen voorziet dat de Nederlandse toeleverancier vanaf het tweede kwartaal weer groei op kwartaalbasis van zowel de orderinstroom als de omzet kan rekenen.

ASMI komt in de nacht van dinsdag op woensdag met de cijfers, op woensdagochtend gevolgd door een toelichting.

Het aandeel ASMI won maandag 2,7 procent. De AEX steeg 2,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen