Redactie ABM Financial News - Maandag 29 februari 2016, 18:02 uur

Argentinië heeft met zijn schuldeisers een miljardenschikking getroffen, waarmee een groot obstakel lijkt weggenomen voor het Zuid-Amerikaanse land om na 15 jaar weer terug te keren naar de financiële markten. Dit meldde de door de Amerikaanse rechtbank aangestelde bemiddelaar Daniel Pollack maandag.


Tussen 1999 en 2002 zat Argentinië in een diepe economische crisis en in 2001 kon het land niet voldoen aan zijn verplichtingen op zo'n 100 miljard dollar aan schulden.

Daarom werd tot tweemaal toe, in 2005 en 2010, een schuldherstructurering doorgevoerd, waar uiteindelijk bijna 93 procent van de obligatiehouders aan deelnam. De oude leningen werden omgeruild voor nieuwe waardepapieren met eenderde van de oorspronkelijke waarde.

Een deel van de obligatiehouders wilde Argentinië echter niet tegemoet komen en eiste via de rechter volledige uitbetaling van hun waardepapieren en kregen gelijk.

Buenos Aires kwam zondag, na een lang juridisch gevecht, een principe-akkoord overeen met de hedgefondsen Elliott Management, Aurelius Capital, Davidson Kempner en Bracebridge Capital, om in totaal 4,65 miljard dollar terug te betalen, aldus Pollack, die benadrukte dat het juridisch gevecht "nu bijna opgelost is".

Volgens de afspraak zal Argentinië de hedgefondsen 75 procent van de waarde van hun obligaties plus rente betalen, plus een betaling die claims buiten het zuidelijke district van New York dekt, en bepaalde gemaakte juridische kosten over een periode van 15 jaar.

De deal is onderhevig aan goedkeuring van het Argentijnse Congres en Amerikaanse wetgeving. Binnen zes weken zou alles rond kunnen zijn, aldus Pollack.

Leren beleggen

Live koersen