Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 januari 2016, 14:59 uur

Wall Street zal dinsdag vermoedelijk met winst van start gaan. Een half uur voor de openingszoemer stonden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index rond de 0,5 procent hoger.

"De futures vinden langzaam de weg naar boven," aldus vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. Volgens Vermeulen was het herstel van de olieprijs de aanleiding voor het aantrekkende sentiment vandaag. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg rond de klok van drie uur 1,0 procent naar 30,63 dollar, terwijl een vat Brent 0,6 procent aandikte op 30,69 dollar.

Ook vielen de diverse bedrijfscijfers die uit Amerika kwamen niet tegen, aldus de vermogensbeheerder. Vermeulen merkte op dat veel van de bedrijfscijfers beter dan verwacht waren. "Door deze cijfers kan Wall Street mogelijk hoger sluiten dan maandag, maar een rechte lijn naar boven zal het niet zijn," waarschuwde Vermeulen voor te veel optimisme.

DuPont trapte de reeks bedrijfscijfers vanmiddag af. De Amerikaanse chemiegigant had de wind de laatste maanden tegen. De omzet daalde met 9 procent naar 5,3 miljard dollar, mede vanwege negatieve wisselkoerseffecten. De rest van het jaar belooft volgens de chemiegigant opnieuw uitdagend te worden.

Ook Procter & Gamble en Johnson & Johnson hadden last van de dure dollar. Hierdoor zag P&G de omzet op jaarbasis met 9 procent lager uitvallen, terwijl de omzet van Johnson & Johnson in het afgelopen kwartaal ruim 2 procent lager uitviel. Wel boekten beide partijen meer winst.

3M zag onder de streep juist minder winst restten dan in 2014. De winst viel op jaarbasis 200 miljoen dollar lager uit. De winst werd gedrukt door een herstructureringslast van 114 miljoen dollar. Exclusief deze post kwam de winst per aandeel in het vierde kwartaal uit op 1,80 dollar, een daling van 0,6 procent ten opzichte van 2014.

Verder liet het Lockheed Martin weten de divisie die IT-diensten levert aan de Amerikaanse overheid samen te voegen met branchegenoot Leidos. Lockheed verwacht daar 1,8 miljard dollar in contanten voor te ontvangen. Aandeelhouders van Lockheed krijgen daarnaast een belang van 50,5 procent in het fusiebedrijf. De waarde daarvan wordt geschat op in totaal circa 3,2 miljard dollar. De Amerikaanse fabrikant van onder meer vliegtuigen en defensiemateriaal zag in het vierde kwartaal van dit jaar de omzet en winst hoger uitvallen ten opzichte van een jaar eerder.

Nabeurs vanavond volgen nog de cijfers van techgigant Apple.

Later in de week volgen meer cijfers en op woensdag staat ook het rentebesluit van de Federal Reserve op de rol. De verklaring van de Amerikaanse centrale bank zal volgens Rabobank "op een goudschaaltje worden gewogen". De Fed verwacht dit jaar viermaal de rente te verhogen. Analisten van Rabobank denken evenwel dat dit er slechts twee zullen zijn.

De euro/dollar werd lager verhandeld op 1,0830.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor maandag 1,3 procent op 15.885,22 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 1,6 procent minder waard op 1.877,07 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,6 procent op 4.518,49 punten.

Leren beleggen

Live koersen