Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 januari 2016, 15:03 uur

Wall Street zal dinsdag vermoedelijk met winst van start gaan. Een half uur voor de openingszoemer stonden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index rond de 1,4 procent hoger.


Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak van een een opluchting in de markt, nadat de Chinese beurzen positief reageerden op enkele maatstafgevende macro-economische cijfers.

De groei van de Chinese economie kwam in het vierde kwartaal uit op 6,8 procent, na een stijging van 6,9 procent in het derde kwartaal en 7,0 procent in zowel het eerste als het tweede kwartaal van dit jaar. Voor heel 2015 kwam de groei daarmee uit op 6,9 procent. Het groeitempo van de detailhandelsverkopen en de industriële productie liet eveneens een lichte teruggang zien.

Volgens Schutte lagen de cijfers over het algemeen in lijn met de verwachting. "Er zou misschien al van een stabilisatie gesproken kunnen worden," aldus de beleggingsadviseur, die echter wel vraagtekens zette bij de betrouwbaarheid van de data. Door de cijfers steeg volgens Indexus de hoop in de markt op nieuwe stimuleringsregelingen.

Zojuist maakte de Chinese centrale bank al bekend de geldkraan open te zetten. De People's Bank of China pompt 600 miljard Chinese yuan, omgerekend circa 84 miljard euro, in het markt om tegemoet te komen aan de liquiditeitsbehoefte op de middellange termijn.

In de Verenigde Staten keken beleggers vandaag verder uit naar onder meer de jaarcijfers van sectorgenoten Bank of America en Morgan Stanley. Beide banken zagen de winst in het vierde kwartaal van 2015 stijgen. UnitedHealth zag de winst in het afgelopen kwartaal daarentegen juist teruglopen, maar boekte wel meer omzet mede dankzij Optum, dat met een omzet van krap 68 miljard dollar goed was voor 43 procent van de groepsomzet.

Schutte noemde de cijfers van Bank of America "iets beter dan verwacht", terwijl de cijfers van Morgan Stanley "er ook aardig uitzagen". De marktvorser houdt er rekening mee dat "deze cijfers de markt mogelijk nog een steuntje in de rug geven". Schutte waarschuwde echter voor te veel optimisme. "De kou is nog niet uit de markt" en een bodem in de markt is nog niet gezet.

De dure dollar blijft het Amerikaanse bedrijfsleven parten spelen. Zo drukte de munt op de resultaten van Delta Airlines. De omzet per passagier daalde met 1,6 procent, maar exclusief wisselkoerseffecten was er sprake van een kleine groei. Juweliersketen Tiffany & Co zag de verkopen afgelopen kwartaal ook onder druk staan en verlaagde daarop de winstverwachting voor 2015. In plaats van een winstdaling van 5 tot 10 procent verwacht de juweliersketen inmiddels een daling van 10 procent.

Johnson & Johnson kondigde vandaag aan dat het de tak die medische apparatuur ontwikkelt gaat herstructureren en is van plan om 4 tot 6 procent van het personeelsbestand in de komende twee jaar te schrappen. Doel van de reorganisatie is om vanaf eind 2018 jaarlijks 800 miljoen tot 1 miljard dollar te besparen.

Beleggers krijgen later vanmiddag nog inzicht in het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers en nabeurs geven IBM en Netflix nog inzicht in de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Olie werd dinsdag duurder. Een februari-future op een vat Brent steeg 1,8 procent in waarde op 29,49 dollar en een vat West Texas Intermediate steeg 0,5 procent naar 29,59 dollar. Volgens het Internationaal Energieagentschap kunnen de olieprijzen dit jaar verder dalen, omdat de markt enorm onder druk staat om de overvloed aan olie te absorberen.

De euro/dollar werd licht lager verhandeld op 1,0868.

Slotstanden
Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met Martin Luther King Day. Vrijdag daalde de Dow Jones-index 2,4 procent tot 15.988,08 punten, de S&P verloor 2,2 procent tot 1.880,33 punten en de Nasdaq stond 2,7 procent af tot 4.488,42 punten.

Leren beleggen

Live koersen