Redactie ABM Financial News - Dinsdag 12 januari 2016, 15:03 uur

Wall Street zal dinsdag vermoedelijk met winst van start gaan. Een half uur voor de openingszoemer stonden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index rond de 1,1 procent hoger.

Handelaar Tycho Schaaf van Lynx verwacht vandaag een "opluchtingsrally" in New York, nadat "vrijwel alle" sectoren opveerden. "Dat stemt positief," aldus Schaaf. Volgens de handelaar heerst er daarnaast een positief sentiment onder beleggers, omdat volatiliteit op de Chinese beurzen vandaag uitbleef.

Hoe duurzaam de rally zal zijn, blijft volgens Schaaf evenwel de vraag. Dat zal volgens de handelaar met name afhankelijk zijn van de olieprijzen en bewegingen op de Aziatische beurzen.

Voorbeurs bleek het vertrouwen onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in december gestegen. De vertrouwensindex liep op van 94,8 naar 95,2.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0851. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate en een vat Brent werden bijna een procent duurder.

Op bedrijfsniveau gaat de aandacht uit naar Alcoa, dat maandagavond traditiegetrouw het nieuwe cijferseizoen in Amerika aftrapte. De aluminiumproducent zag over heel 2015 de omzet met 3,8 procent dalen tot 22,5 miljard dollar. Onder de streep restte een nettoverlies van 121 miljoen dollar, tegenover een winst van 268 miljoen dollar over 2014. Aangezien de aangepaste winst beter dan verwacht was, zal Alcoa vermoedelijk tot een procent hoger openen.

Starbucks is van plan om de komende vijf jaar vijfhonderd winkels per jaar te openen in China. Dit liet topman Howard Schultz van Starbucks dinsdag weten in een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de krant heeft Starbucks al tweeduizend koffiezaken in honderd Chinese steden. Volgens Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer zijn de plannen van Starbucks een indicatie dat de groeivertraging in China zal meevallen.

Slotstanden
De S&P 500 index noteerde maandag 0,1 procent hoger op 1.923,67 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent naar 16.398,57 punten, terwijl de Nasdaq fractioneel lager sloot op 4.637,99 punten.

Leren beleggen

Live koersen