Redactie ABM Financial News - Maandag 4 januari 2016, 16:14 uur

Beursbedrijf Euronext heeft "wat uit te leggen" over de chaos rond de SRLEV-obligatie. Dit stelt althans de Vereniging van Effectenbezitters op de eigen website.

"Wie treft blaam bij het scheeflopen van een obligatie, waardoor beleggers voor honderdduizenden euro’s gedupeerd zijn?", zo vraagt de VEB zich af.

Beleggers handelden dagenlang in een 9% SRLEV-obligatie van Vivat zonder dat zij er van op de hoogte waren dat de coupons al uitgekeerd waren. Als gevolg hiervan betaalden deze beleggers veel te veel voor de obligatie. "Waar de beurs, Euronext, normaal gesproken beleggers informeert via het uitbrengen van een zogeheten notice, bleef het nu dagenlang stil", aldus de VEB.

"Vivat schrijft in reactie op vragen van beleggersvereniging VEB dat zij beleggers 'voldoende' heeft geïnformeerd." De betaling van achterstallige rente op 6 november is volgens de verzekeraar gedaan aan beleggers die volgens de boeken van Euroclear en Clearstream recht hadden op die betaling. De belangenbehartiger vraagt daarom Euronext "naar zijn handelen in deze onverkwikkelijke situatie".

Ook wil de beleggersvereniging weten waarom Euronext uiteindelijk geen actie heeft ondernomen om de scheefgelopen situatie achteraf te herstellen. Buitenlandse beurzen hebben dat volgens de VEB namelijk wel gedaan.

In een reactie liet Euronext tegenover ABM Financial News weten de kwestie "zorgvuldig" te onderzoeken en op basis hiervan de VEB van antwoord te voorzien.

Leren beleggen

Live koersen