Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 januari 2016, 16:19 uur

Royal Dutch Shell heeft in het laatste kwartaal van 2015 de winst flink onder druk zien staan als gevolg van de lage olieprijzen.

Shell maakt woensdag voorbeurs voorlopige resultaten bekend voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering op 27 januari wanneer aandeelhouders kunnen stemmen over de overname van BG Group.

Analisten van UBS verwachten dat het olieconcern enkele operationele details zal verschaffen in combinatie met verschillende financiële resultaten. ING denkt dat vanwege de volatiele markten en de geplande fusie met BG dat Shell geen outlook zal geven. Door de gedaalde aandelenkoers is volgens ING overigens ook de waarde van deal flink afgekomen, van 71 miljard dollar bij aankondiging naar circa 51 miljard dollar nu.

De markt zal verder scherp letten op uitspraken van Shell over het dividend. Ondanks herhaalde uitspraken van de oliereus dat het dividend tenminste voorlopig veilig is, is niet elke belegger daarvan overtuigd. ABN AMRO berekende dat Shell in 2016 slechts 1 miljard dollar ter beschikking heeft voor het uitkeren van dividend, terwijl het 10 miljard tot 11 miljard dollar nodig heeft. Aangezien de analisten van de bank er evenwel ook op rekenen dat de kostprijs per vat olie verder zal dalen, de investeringen worden teruggeschroefd en de olie- en gasprijzen geleidelijk zullen herstellen, zal Shell volgens ABN AMRO in staat zijn om het dividend te kunnen betalen.

Volgens een analistenconsensus van VARA Research komt de winst van Shell op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, de zogenoemde CCS-winst, in de laatste drie maanden van het jaar uit op 1.980 miljoen dollar. Dat zou een daling van 39 procent betekenen ten opzichte van de winst van 3.262 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

De dalende olieprijzen zetten vooral de upstream-tak van Shell onder druk. Waar deze exploratie en productie activiteiten in het laatste kwartaal van 2014 nog goed waren voor een CCS-winst van 1.730 miljoen dollar, verwachten de analisten dat de tak afgelopen kwartaal nipt break-even draaide.

De downstream activiteiten, die bestaan uit de raffinage van olie en aardgas en de distributie van deze producten, zullen echter naar verwachting voor de nodige compensatie zorgen. De analisten taxeren voor het vierde kwartaal een CSS-winst van 2.030 miljoen dollar, tegenover 1.550 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2014. De raffinagemarges lagen volgens ING in het merendeel van de wereld hoger gedurende het kwartaal.

Nadat de olieprijzen ook aan het einde van 2015 verder daalden, besloot Shell, net als sectorgenoten, om de investeringen drastisch terug te brengen. Voor 2016 werden de investeringen met nog eens 2 miljard dollar verlaagd naar 33 miljard dollar. Eerder al werden de geplande kapitaaluitgaven met 12 miljard dollar teruggebracht.

Shell maakt op 4 februari de definitieve resultaten bekend. Op een groen Damrak koerste het aandeel dinsdag 0,7 procent hoger op 17,87 euro.

Leren beleggen

Live koersen