Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 januari 2016, 13:22 uur

De centrale bank in Rusland is alert op elke vorm van buitensporige volatiliteit van de roebel, om zo de risico's voor de financiële stabiliteit van het land te beperken.

"We hebben een reeks aan beleidsinstrumenten om proactief te handelen en elke bedreiging voor de financiële stabiliteit te voorkomen", zei voorzitter Elvira Nabiullina van de Russische centrale bank, zonder dat ze daarbij verder in detail trad.

De opmerkingen van Nabiullina komen een dag nadat de Russische munt tot een nieuw dieptepunt zakte ten opzichte van de dollar op 86 roebel. Vrijdag is de munt wat hersteld en krijgen beleggers voor elke dollar net geen 80 roebel.

Donderdag zei de Russische centrale bank dat de devaluatie van de munt gerechtvaardigd is en dat er geen risico's zijn voor de financiële stabiliteit. Dit werd door de markt geïnterpreteerd als een indicatie dat de Bank of Russia voorlopig niet in zal grijpen om de daling van de munt te stoppen. In 2014 greep de centrale bank voor het laatst in om de roebel te ondersteunen.

Volgens Nabiullina, die vrijdag sprak met overheidsfunctionarissen op het Russische ministerie van financiën, blijven de olieprijzen de belangrijkste factor voor de economie. Moskou haalt een groot deel van zijn inkomsten uit olie.

Nabiullina verwacht niet dat de prijzen op korte termijn weer zullen stijgen tot de niveaus van de afgelopen jaren.

Leren beleggen

Live koersen