Redactie ABM Financial News - Maandag 25 januari 2016, 14:56 uur

Wall Street zal lager van start gaan, na stevige koerswinsten op vrijdag. Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden maandag een half uur voor de openingszoemer een half procent lager.

De beursagenda voor vanmiddag is vrijwel leeg nadat Halliburton liet weten flinke rode cijfers te hebben geboekt in de laatste maanden van 2015. De omzet daalde door de lagere olieprijs en ook nam de oliedienstverlener afschrijvingen vanwege de rake klappen die de energiesector te verwerken krijgt.

De verkoop bij McDonald's stond de afgelopen maanden onder druk, vooral door de dure dollar. De vergelijkbare omzetgroei trok in het vierde kwartaal juist aan en ook de winstontwikkeling was positief. Beleggers reageerden enthousiast en het fonds opent vermoedelijk 3 procent hoger.

Johnson Controls en Tyco International gaan fuseren. Het nieuwe hoofdkantoor komt in het fiscaal vriendelijke Ierland te staan.

Verder komt Twitter vermoedelijk in beweging nadat een groepje oudgedienden bij het jonge bedrijf aangaf op te stappen. Het aandeel opent vermoedelijk meer dan 3 procent lager.

Rentebesluit
Later in de week volgen meer cijfers en op woensdag staat ook het rentebesluit van de Federal Reserve op de rol. De verklaring van de Amerikaanse centrale bank zal volgens Rabobank "op een goudschaaltje worden gewogen". De Fed verwacht dit jaar viermaal de rente te verhogen. Analisten van Rabobank denken evenwel dat dit er slechts twee zullen zijn.

De euro/dollar werd maandag iets lager verhandeld op 1,0831. Olie werd flink goedkoper, na de stevige prijsstijging van afgelopen vrijdag. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 3,1 procent naar 31,20 dollar en een vat Brent werd 3,3 procent goedkoper op 31,11 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index won vrijdag 1,3 procent op 16.093,51 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 2,0 procent naar 1.906,90 punten en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 2,7 procent hoger op 4.591,18 punten.

Leren beleggen

Live koersen