Redactie ABM Financial News - Donderdag 14 januari 2016, 17:47 uur

Renault heeft donderdag bevestigd dat er onderzoek wordt gedaan naar de Franse autofabrikant vanwege de mogelijke manipulatie van emissietesten. Eerder op de dag meldde persbureau Agence France-Presse (AFP) dit al, waarna het aandeel ruim een vijfde aan beurswaarde inleverde.

Volgens Renault hebben inspecteurs van de fraudeafdeling van het Franse ministerie van economische zaken, de DGCCRF, op 7 januari diverse fabrieken en ook het hoofdkantoor bezocht en zijn er computers van diverse managers onderzocht. Renault werkt volledig mee met het onderzoek, aldus de autofabrikant.

De Duitse automaker bekende in september vorig jaar dat het grootschalig heeft gesjoemeld met de software in dieselmotoren, om zo milieutesten gunstiger uit te laten komen.

In het spoor van Renault, dat momenteel 8,8 procent lager staat, gaan ook Europese sectorgenoten onderuit. Peugeot daalt in Parijs 3,9 procent en Volkswagen (-2,3%) BMW (-1,9%) en Daimler (-2,4%) staan in Frankfurt onder druk.

In Milaan werd de handel in het aandeel Fiat Chrysler eerder op de dag stilgelegd, bij een koersverlies van 9,4 procent. Dit zou te maken hebben met de beschuldiging van twee autodealers in Chicago dat Fiat Chrysler diverse dealers in de Verenigde Staten geld zou hebben geboden om onverkochte auto's als verkocht in de boeken te zetten.

Inmiddels is de handel hervat en staat Fiat Chrysler 7,0 procent lager.

Leren beleggen

Live koersen