Redactie ABM Financial News - Maandag 18 januari 2016, 13:28 uur

Unilever heeft in het vierde kwartaal een beduidend minder sterke onderliggende groei geboekt dan in het derde kwartaal. Dit is de verwachting van 29 analisten.


De omzet van Unilever zal volgens de consensus met 5,0 procent zijn gestegen naar 12,7 miljard euro. Onderliggend bedroeg de groei volgens de analisten 4,0 procent, waarvan 1,6 procent voor rekening van hogere prijzen kwamen en 2,4 procent te danken was aan hogere volumes.

In het derde kwartaal lag de onderliggende groei nog op 5,7 procent, met name dankzij 4,1 procent hogere volumes.

Analisten wezen er na de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal al op dat de sterk meevallende onderliggende groei, vooraf wees de consensus op 3,9 procent groei, voor een flink deel te danken was aan eenmalige posten die er in het vierde kwartaal weer uit zouden lopen.

In heel 2015 boekte Unilever volgens de analisten een omzet van 53,1 miljard euro bij een onderliggende groei van 3,9 procent.

Bij de cijfers over het derde kwartaal liet Unilever al weten voor 2015 te verwachten aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte voor de onderliggende omzetgroei van 2 tot 4 procent uit te komen. Daarbij gaf Unilever aan te rekenen op een verbetering van de kernmarges en een sterke kasstroom. De volumes zouden naar verwachting van het concern sterker groeien dan de markt.

CEO Paul Polman merkte daarbij ook op dat er toen geen signalen waren dat Unilever geholpen werd door een aantrekkende mondiale economie.

Vooruitblik 2016
Voor 2016 mikken de marktvolgers voor Unilever op een omzet van 54,2 miljard euro met een onderliggende groei van 4,2 procent.

Analisten van Barclays gaven aan te verwachten dat Unilever voor 2016 een "voorzichtige" toon zal aanslaan vanwege de volatiele opkomende markten.

Bij Investec rekenen de analisten er evenwel op dat Unilever de verwachtingen dit jaar zal weten te overtreffen, ondanks de uitdagende omstandigheden in de opkomende markten. Het concern heeft volgens Investec meerdere interessante groeiplannen ontwikkeld, waarmee marktaandeel kan worden teruggewonnen en de volumegroei op de lange termijn kan worden vergroot.

Unilever maakt dinsdag voorbeurs de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Maandag handelde het fonds, op een vrijwel vlak Damrak, 0,5 procent hoger op 37,24 euro.

Leren beleggen

Live koersen