Redactie ABM Financial News - Woensdag 13 januari 2016, 18:23 uur

De olieprijs kwam woensdagmiddag, na een herstel in de ochtend, onder druk te staan na het bekend maken van de wekelijkse olievoorraden in Amerika.


De voorraden ruwe olie stegen met 0,2 miljoen vaten en de benzinevoorraden met 8,4 miljoen vaten. Volgens energie-analist Hans van Cleef van ABN AMRO waren de cijfers niet heel verrassend. De ruwe olievoorraden stegen wat minder dan voorzien, terwijl de benzinevoorraden juist wat harder toenamen. Van Cleef meent dat de cijfers vooral een bevestiging waren van de overproductie in de oliesector.

Van Cleef noemde dan ook de prijsstijging van vanochtend opvallend, en niet de correctie die volgde op het bekendmaken van de olievoorraden. "Fundamenteel is er niets veranderd", aldus de analist, die vermoedt dat de korte rally vanochtend werd ingegeven doordat olie dinsdag kortstondig onder de 30 dollar per vat dipte.

ABN AMRO rekent voor 2016 op een gemiddelde olieprijs van 50 dollar per vat. Volgens Van Cleef stijgt de vraag naar olie nog altijd en bij een prijs van 30 dollar per vat is de huidige productie niet houdbaar. Dit moet volgens de analist leiden tot een prijsherstel voor het zwarte goud.

Leren beleggen

Live koersen