Redactie ABM Financial News - Dinsdag 12 januari 2016, 13:11 uur

Bodemonderzoeker Fugro heeft afgelopen jaar de neerwaartse trend uit 2014 niet kunnen doorbreken. Nadat de voormalige beurslieveling in 2014 op jaarbasis al iets meer dan 60 procent aan beurswaarde inleverde, staat de teller ook in 2015 krap 13 procent in de min, waarmee de oliedienstverleners een van de weinige dalers in de AMX is.

Enerzijds leidden het economisch tij en de dalende olieprijs tot aanhoudende druk. Anderzijds waren er kwesties als de mogelijke overname door Boskalis, forse kostenbesparingen, de verkoop van de multiclient bibliotheek en de desinvestering van de Subsea divisie. Verschillende analisten spreken dan ook van een uitdagende agenda voor het management.

Boskalis breidde het belang in Fugro het afgelopen boekjaar uit tot 25,1 procent, terwijl de teller aan begin van het jaar nog op 15 procent stond. De maritieme dienstverlener herhaalde geenszins van plan te zijn de bodemonderzoeker over te willen nemen. Een rechtszaak van Boskalis tegen de beschermingswal van Fugro werd beslecht in het voordeel van de bodemonderzoeker. Echter, het daaropvolgende hoger beroep van Boskalis van medio april deed bij marktvolgers de overtuiging toenemen dat Boskalis ergens in de toekomst het bedrijf toch volledig zal willen inlijven

Een woordvoerder van Boskalis liet dinsdag tegenover ABM Financial News weten dat de zaak in hoger beroep nog moet worden behandeld. Een datum is er volgens de zegsman nog niet.

De olieprijs en daarmee de markt voor oliedienstverleners bleef ook in 2015 onder druk staan, wat leidde tot verdere bezuinigingen in de exploratie- en productie-uitgaven bij de opdrachtgevers van het concern. Tijdens de trading update over het derde kwartaal meldde Fugro te verwachten dat ook de komende kwartalen zwaar zullen zijn, eraan toevoegend dat de orderportefeuille voor de komende twaalf maanden met krap 22 procent op jaarbasis was gekrompen naar 1,3 miljard euro.

"Het intensiveren van ons kostenbesparingsprogramma zal echter slechts gedeeltelijk het effect van de zwakke markt compenseren", meldde het bedrijf. Zo werd de Geotechvloot verkleind tot zeven schepen, in plaats van de eerder aangekondigde krimp tot negen schepen. Bij het onderdeel Survey werd de vloot teruggebracht met 10 tot 15 procent en kunnen op korte termijn, indien nodig, nog enkele oudere schepen uit de vloot verwijderd worden. Bij de divisie Subsea Services werd de vloot gereduceerd met 2 charters. Eind oktober rapporteerde het bestuur tevens een netto vermindering van het personeelsbestand van 1.050 medewerkers en kondigde het bedrijf een verdere reductie aan van circa 500 medewerkers in de komende kwartalen.

Daarnaast liet het concern tijdens een update eind oktober tevens weten naar verwachting een boekhoudkundige last te nemen van EUR250 tot 300 miljoen, voornamelijk in verband met de divisie Subsea. In mei meldde het bedrijf voor een handvol partijen die een indicatief bod hadden uitgebracht op de divisie de boeken te openen. De gesprekken over de mogelijke verkoop van de divisie duren vooralsnog voort.

Een maand later kondigde Fugro de verkoop van zijn multiclient bibliotheek aan, een andere divisie die het concern al een tijdje in de etalage had staan.

Alle uitdaging ten spijt stellen marktvolgers dat Fugro zich snel aanpast aan de 'new normal' in de olie- en gasindustrie, waarbij het investeringsbeleid gecombineerd met de kostenbesparingsmaatregelen het bedrijf een aantrekkelijke vrije kasstroom zal opleveren.

Leren beleggen

Live koersen