Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 januari 2016, 13:20 uur

Lockheed Martin heeft in het vierde kwartaal van dit jaar een hogere omzet en winst geboekt en liet weten de IT-divisie af te stoten. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalresultaten van de Amerikaanse fabrikant van onder meer vliegtuigen en defensiemateriaal.

Volgens CEO Marillyn Hewson sloot Lockheed Martin een jaar af, waarin "uitzonderlijke" operationele prestaties werden geboekt en waarin aandeelhouders konden rekenen op een even uitzonderlijk financieel rendement.

Lockheed Martin zag de omzet in het afgelopen kwartaal iets hoger uitkomen op 12,9 miljard dollar. Een jaar eerder in dezelfde periode bedroeg de omzet nog 12,5 miljard dollar. De nettowinst liep op van 904 miljoen naar 933 miljoen dollar. Evenwel drukten onder meer kosten voor het terugbrengen van het personeelsbestand en kosten door de overname van Sikorsky Aircraft Corporation respectievelijk 44 miljoen en 45 miljoen dollar op de winst.

Over het hele jaar steeg de omzet op jaarbasis van 45,6 miljard naar 46,1 miljard dollar, terwijl de nettowinst vergelijkbaar met een jaar eerder op 3,6 miljard dollar uitkwam. De winst per aandeel steeg evenwel van 11,21 naar 11,46 dollar.

Lockheed Martin mikt voor het lopende jaar op een omzet van tussen de 49,5 miljard en 51,0 miljard dollar tegen een aangepaste winst per aandeel van 11,45 tot 11,75 dollar.

Verder liet het bedrijf weten de divisie die IT-diensten levert aan de Amerikaanse overheid samen te voegen met branchegenoot Leidos. Lockheed verwacht daar 1,8 miljard dollar in contanten voor te ontvangen. Aandeelhouders van Lockheed krijgen daarnaast een belang van 50,5 procent in Leidos. De waarde daarvan wordt geschat op in totaal circa 3,2 miljard dollar.

"Deze strategische transactie is een belangrijke mijlpaal in het hervormingsstrategie van de portefeuille", aldus topvrouw Hewson.

Leren beleggen

Live koersen