Redactie ABM Financial News - Maandag 25 januari 2016, 13:24 uur

Johnson Controls en Tyco International gaan fuseren. Dit bevestigden de bedrijven maandag, in een deal waarbij het hoofdkantoor van het fusiebedrijf om fiscale redenen naar Ierland verkast.


Johnson Controls zal circa 56 procent van fusiebedrijf bezitten. De nieuwe firma zal Johnson Controls PLC heten.

Het concern zal minstens 150 miljoen dollar aan belastingen op jaarbasis besparen en tenminste 500 miljoen dollar aan kosten in de eerste drie jaar na afronding van de deal.

Zogeheten omgekeerde overnames, waarbij Amerikaanse bedrijven buitenlandse bedrijven overnemen om te profiteren van belastingvoordelen, zijn het afgelopen jaar populair en controversieel in de Verenigde Staten.

Aandeelhouders van Johnson Controls krijgen één aandeel in het fusiebedrijf of 34,88 dollar in contanten per aandeel. Die prijs is een gewogen gemiddelde van de koers van Johnson Controls' aandelen in de afgelopen vijf handelsdagen.

De deal, die eerder al was aangekondigd in The Wall Street Journal, volgt nadat beide bedrijven hun beurswaarde het afgelopen jaar zagen dalen.

Het in Milwaukee gevestigde Johnson Controls produceert autostoelen en verwarmings-, ventilatie- en air-conditioning-systemen en reserve-accu's voor auto's. Het concern zag het eigen aandeel met meer dan 20 procent kelderen door bezorgdheid over de groeivooruitzichten. Het in Ierland gevestigde Tyco, met een Amerikaans hoofdkantoor in Princeton, heeft het eigen aandeel in de tussentijd met meer dan een kwart zien dalen.

De deal zal naar verwachting eind 2016 worden afgerond, zeiden de bedrijven.

Leren beleggen

Live koersen