Redactie ABM Financial News - Maandag 25 januari 2016, 18:18 uur

Philips heeft in het vierde kwartaal naar verwachting de resultaten opnieuw zien verbeteren, ondanks valutaire tegenwind en verslechterde economische omstandigheden in diverse markten.

"Wij verwachten solide cijfers over het vierde kwartaal, maar zien risico's voor de doelstellingen voor 2016", aldus JPMorgan in een vooruitblik. "Dat lijkt echter al grotendeels ingeprijsd door beleggers."

Analisten gepeild door FactSet rekenen op een nettowinst over het vierde kwartaal van 163 miljoen euro, vergeleken met 134 miljoen euro in dezelfde drie maanden in 2014. De omzet nam naar verwachting met circa 8 procent toe tot 7,0 miljard euro.

JPMorgan rekent op een geschoond bedrijfsresultaat (EBITA) van 819 miljoen, tegenover 743 miljoen euro in 2014. Daarmee zit de Amerikaanse bank naar eigen zeggen 3 procent hoger dan de consensus van 792 miljoen euro. Morgan Stanley gaat juist uit van een afname tot 714 miljoen euro.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de orderinstroom bij Healthcare. Daar rekent JP Morgan op een toename van 4 procent.

Ook de verwachtingen voor dit jaar zijn van belang. Philips gaf al een guidance voor 2016 bij de beleggersdag in september vorig jaar. "Dat is vroeg voor een bedrijf met beperkt zicht en veel tegenwind, vooral in opkomende markten", aldus JP Morgan.

Voor 2016 mikt Philips op een verbetering van de aangepaste EBITA-marge tot 11 procent. Verschillende analisten twijfelen evenwel aan de haalbaarheid van die doelstelling.

De markt gaat volgens JPMorgan uit van 10,5 procent. "Beleggers die wij spreken verwachten niet dat Philips de 11 procent in 2016 gaat halen", stelden de analisten.
Societe Generale voorziet dat Philips in 2017 een aangepaste EBITA-marge van meer dan 12 procent moet kunnen realiseren. Op de middellange termijn kan de marge zelfs rond de 15 procent uitkomen, aldus de analisten van de Franse bank.

Belangrijker dan de prestaties over de afgelopen drie maanden zijn wellicht wat er het komende jaar allemaal op stapel staat voor het Nederlandse bedrijf, met als meest opvallende element de afsplitsing van Lighting, de lichtdivisie waar het ooit allemaal mee begon voor Philips.

Lighting zal worden verzelfstandigd via een beursgang of een verkoop. Wat er met de opbrengst zal gebeuren is van groot belang, zegt JP Morgan, maar daarover heeft Philips nog weinig losgelaten.

Ook zal Philips op zoek moeten naar een nieuwe koper voor Lumileds. Afgelopen vrijdag maakte Philips namelijk onverwacht bekend dat de verkoop van de tak aan Go Scale Capital is afgeketst door bezwaren van de Amerikaanse toezichthouder Committee on Foreign Investment. Philips praat nu met andere geïnteresseerden over een verkoop, die overigens volledig los staat van de afsplitsing van de lichtdivisie.

Philips rapporteert dinsdag ook voor de laatste keer op de 'oude manier' met de bekende uitsplitsing naar Healthcare, Consumer Lifestyle en Lighting. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar zal Philips de nieuwe rapportagestructuur gebruiken: Healthy Living; Prevention & Home Care; Diagnosis & Treatment; en Monitoring, Informatics & Connected Care.

Philips publiceert de kwartaalcijfers dinsdag voorbeurs. Maandag noteerde het fonds op een rood Damrak 0,3 procent lager op 22,60 euro.

Leren beleggen

Live koersen