Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 januari 2016, 15:07 uur

Wall Street zal donderdag vermoedelijk in het groen openen, nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank liet weten in maart het monetaire beleid opnieuw tegen het licht te willen houden. Een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index 0,7 procent hoger.

“De futures in Amerika schieten omhoog op de speech van Mario Draghi,” aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus.

Volgens Draghi zijn de neerwaartse risico’s dit jaar toegenomen. De voorzitter van de centrale bank wees daarbij op de toenemende onzekerheid over de groeivooruitzichten voor de opkomende markten, de volatiliteit op de financiële en grondstoffenmarkten en de geopolitieke risico’s. Daarbij namen ook de zorgen over de inflatie in de eurozone toe. Alle reden volgens Draghi om in maart het monetaire beleid te evalueren en eventueel te herzien.

Dat schept verwachtingen, aldus econoom Teunis Brosens van ING. De econoom benadrukte evenwel dat de centraal bankier dit ook deed in oktober, maar de verwachtingen afgelopen december niet waarmaakte. “Daarmee schept Draghi het risico dat als hij in maart niet kan leveren, zijn geloofwaardigheid wel erg op het spel komt te staan,” aldus Schutte van Indexus.

De speech van Draghi volgde op het besluit van de Europese Centrale Bank om het rentetarief conform verwachting van analisten van Rabobank en KBC op 0,05 procent te laten staan.

De euro/dollar daalde in aanloop naar het rentebesluit licht naar 1,0899, maar daalde tijdens de speech van Draghi verder naar 1,0784.

Amerikaanse macro-economische data lieten vanmiddag verder zien dat de eerste steunaanvragen in de week eindigend op 16 januari zijn gestegen met 10.000 naar 293.000, waarbij het cijfer van een week eerder met 1.000 aanvragen neerwaarts werd bijgesteld naar 283.000. Verder bleek dat de index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia in januari gestegen van 10,2 negatief naar 3,5 negatief.

Later vandaag staan de wekelijkse olievoorraden nog op de rol, evenals de cijfers van onder meer American Express en Starbucks. Verizon Communications liet vanmiddag al weten dat het in het vierde kwartaal meer winst en omzet heeft gemaakt. CEO Lowell McAdam sprak van “sterke en gebalanceerde” resultaten in een “dynamisch” en “concurrerend” klimaat. De Amerikaanse verzekeraar Travelers boekte in het vierde kwartaal juist minder winst, als gevolg van de lage rente en tegenvallende rendementen op investeringen. PPG Industries had dan weer flink te lijden onder de dure dollar. Hierdoor daalde de omzet, maar steeg de nettowinst ondanks de onrustige valutamarkten wel van 83 naar 314 miljoen dollar.

Olie werd weer goedkoper. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,3 procent naar 28,29 dollar en een vat Brent werd 0,7 procent goedkoper op 27,70 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index verloor woensdag 1,6 procent op 15.766,81 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 1,2 procent lager verhandeld op 1.859,33 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde slechts 0,1 procent in op 4.471,69 punten.

Leren beleggen

Live koersen