Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 januari 2016, 13:20 uur

De Europese staalsector dreigt ten onder te gaan aan nieuwe regels uit Brussel. Hiervoor waarschuwde CEO Heinrich Hiesinger vrijdag tijdens de jaarvergadering van het Duitse ThyssenKrupp.

De Europese staalsector zit volgens Hiesinger in zwaar weer, niet in zijn minst doordat China stevig exporteert naar Europa.

Andere zorgen voor Hiesinger zijn wetgeving in Duitsland op het vlak van duurzame energie en het nieuwe Europese CO2-emissiesysteem. Indien Brussel de plannen doorzet, dan zal "staal uit Europa niet langer in staat zijn te concurreren op de internationale markten", zo waarschuwde de topman van ThyssenKrupp.

Hiesinger rekende voor dat de plannen van Brussel tussen 2021 en 2030 alleen al voor ThyssenKrupp 1,9 miljard tot 3,0 miljard euro aan extra kosten met zich meebrengt. "Dat is een orde van grootte die we gewoonweg niet aankunnen", aldus de topman, die stelde dat een verdere consolidatie in Europa mogelijk een oplossing biedt.

Overigens voegde Hiesinger wel toe dat ThyssenKrupp, als een van de marktleiders in de Europese staalsector, vooralsnog winstgevend is. Daarmee is de Duitse fabrikant echter wel een van den uitzonderingen, aldus de bestuursvoorzitter.

Op een groene Duitse beurs koerste het aandeel ThyssenKrupp vrijdag 1,5 procent lager. ArcelorMittal verloor in Amsterdam 5,2 procent, terwijl de AEX 0,7 procent steeg.

Leren beleggen

Live koersen